Advertentie
sociaal / Nieuws

Merendeel veiligheidsregio’s komt asielafspraken niet na

De meeste veiligheidsregio’s schieten tekort op de afspraken over extra opvangplaatsen voor asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen.

16 augustus 2022
Asielzoekers bij hun provisorische onderkomen in Ter Apel, 15 augustus 2022.
Provisorisch onderkomen voor asielzoekers in Ter Apel (15 augustus 2022).ANP (Vincent Jannink)

Slechts 10 van de 25 veiligheidsregio’s hebben het afgesproken aantal extra opvangplaatsen voor asielzoekers en Oekraïense vluchtelingen gerealiseerd, meldt NRC. Aan de andere kant komt het kabinet de belofte over de inzet van rijksambtenaren bij veiligheidsregio’s ook nog niet na, blijkt uit antwoorden op Kamervragen.

Strategisch Interim Manager S13

JS Consultancy
Strategisch Interim Manager S13

Burgemeester

Gemeente Roerdalen
Burgemeester

Niet nagekomen

Het rijk heeft de afgelopen maanden verschillende afspraken gemaakt met de veiligheidsregio's over extra opvangplekken voor asielzoekers. Zo moesten er in elke regio 2000 bedden voor Oekraïense vluchtelingen worden geregeld, en 225 plekken voor andere asielzoekers. Maar het merendeel van de veiligheidsregio's is die afspraken nog niet nagekomen. Dat blijkt volgens dagblad NRC uit interne cijfers van het Knooppunt Coördinatie Informatie Oekraïne (KCIO). De veiligheidsregio’s kampen met een gebrek aan locaties, personeel, en aannemers en materialen om locaties te verbouwen.

Beide afspraken

Vier regio's schieten op beide afspraken tekort: zij hebben zowel de opvangplekken voor Oekraïners als de bedden voor reguliere asielzoekers nog niet op orde. Het gaat om de regio's Gelderland-Midden, Gooi en Vechtstreek, Zeeland en Limburg-Zuid. Zeven regio's hebben de 2000 bedden voor Oekraïners al wel geregeld, maar de 225 plekken voor andere asielzoekers nog niet. Bij vier andere regio's is het juist andersom. In totaal voldoen slechts 10 van de 25 veiligheidsregio's wél aan alle afspraken.

Grenzen

Ondanks dat elf veiligheidsregio's de 225 plekken voor asielzoekers dus nog niet gerealiseerd hebben, vroeg staatssecretaris voor asiel Eric van der Burg vorige week aan de regio's om nog eens hetzelfde aantal bedden beschikbaar te stellen. Het Veiligheidsberaad, waarin de veiligheidsregio's samen komen, heeft daar nog geen besluit over genomen. Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, benadrukte wel dat de regio's nu al tegen de grenzen van het uitvoerbare aanlopen.

Rijksambtenaren

Een van de problemen waar de regio's mee kampen, is een gebrek aan personeel. Het kabinet heeft de veiligheidsregio's daarom beloofd om rijksambtenaren beschikbaar te stellen om te helpen bij het creëren van opvangplekken. Het zou gaan om 30 ambtenaren per veiligheidsregio: 750 in totaal. Staatssecretaris Van der Burg meldde maandag in een antwoord op Kamervragen dat tot nu toe 400 rijksambtenaren zich hebben gemeld voor deze taak; 30 van hen hebben concrete afspraken over een startdatum gemaakt, of zijn al begonnen. Van der Burg noemt het een 'complexe puzzel' om voldoende menskracht beschikbaar te stellen.

Buiten slapen

Er is al maanden sprake van grote druk op de asielopvang. Het komt regelmatig voor dat er in het centrale aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel te weinig slaapplekken zijn. Ook in de nacht van zondag op maandag moesten mensen noodgedwongen buiten slapen. Daaronder waren ook meerdere oudere, vrouwelijke en minderjarige asielzoekers, ondanks het feit dat deze groepen voorrang krijgen op een slaapplaats in Ter Apel.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Het huidige asielbeleid is niet toekomstbestendig en aan herziening toe. Het systeem waarin iedereen ter wereld een aanvraag kan doen in Ter Apel, procedureel gebaseerd op de Algemene wet bestuursrecht, is niet te handhaven. Het belangrijkste nadeel is dat we nauwelijks vluchtelingen helpen tegen zeer hoge kosten. Een vluchtverhaal wordt ingefluisterd door de reisagent en is juridisch niet te toetsen. Asielprocedure=flapdrollerij. Het enige realistische stelsel is dat van Canada. Ieder jaar bepalen hoeveel vluchtelingen je wil helpen en die zelf gaan halen. Daarmee komen we verder. De landelijke politiek komt tot niets en is zijn gezag totaal verloren. De macht van Den Haag is niet meer legitiem. Het is niet gek dat lagere overheden hun afspraken dan niet nakomen.
T. Simpelmans
Het was ook een vrij eenzijdige afspraak.
Hielco Wiersma
De gemeenten wachten voor het innoveren van het asiel- en vluchtelingenbeleid al jaren op het Rijk (Kabinetten Rutte). Het is niet onlogisch dat de gemeenten de rollen nu eens willen omdraaien.
Advertentie