Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Zuiderzeeland wil Almere droog houden

Het Waterschap Zuiderzeeland gaat samen met de gemeente Almere op zoek naar 'onorthodoxe' manieren om de groeistad in de polder de komende decennia te vrijwaren van wateroverlast. De bouwwijze, maar ook naar waterberging in bijvoorbeeld de bermen van wegen worden daarbij bekeken.

14 april 2008

Uit computersimulaties van Zuiderzeeland blijkt dat de uitbreiding van Almere richting het oosten een flinke ‘wateropgave’ oplevert. ‘Er staan tot 60.000 nieuwe huizen gepland in een gebied waar in de toekomst door bodemdaling en klimaatverandering de nodige overlast verwacht kan worden,’ stelt gebiedscoördinator Zuidelijk en Oost Flevoland Frank Meijer van het waterschap. ‘Niets dat we niet aan kunnen, maar het vergt wel een flinke investering’.

 

De huidige situatie is niet alarmerend, zo benadrukt Meijer. De eerste problemen zullen zich pas over tientallen jaren voordoen. Voor landbouwgrond is actie nog niet nodig. ‘Maar een woonwijk bouw je voor de lange termijn, dus moet je nu al rekening houden met de wateroverlast van 2040.

 

Voor landbouwgrond geldt dat het land eenmaal per 80 jaar onder water mag lopen, voor stedelijk gebied ligt dat op eenmaal per eeuw. Dus dat vraagt al om betere berging, opvang en afvoer en wie zegt dat deze normen niet nog strenger zullen worden, aldus Meijer.

 

Reden om goed te bedenken hoe de nieuwe wijken droog te houden zijn zonder dat de stedelijke ontwikkeling teveel wordt beperkt. ‘Natuurlijk gebruiken we daarvoor de huidige opties als vergroting van het oppervlaktewater en het sneller afvoeren van water. Maar we kijken daarnaast ook naar innovatieve manieren om de overlast tegen te gaan’, stelt Meijer. ‘We hebben nog geen idee welke de beste zou zijn, maar je kunt denken aan waterberging in bermen of parkranden. Het bouwen van drijvende woningen kan ook een oplossing zijn’.

 

De veiligheid van de nieuwe wijken zal geen moment in het geding komen, zo verzekert Meijer. ‘Het gaat om het voorkomen van schade en overlast in de toekomst. De hele polder is veilig en zal dat ook in 2050 nog zijn’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie