Onderzoek zonnevelden langs Brabantse snelwegen
In bermen en taluds van snelwegen hopen Brabantse gemeenten plek te vinden voor de aanleg van bijvoorbeeld zonnevelden.
De gemeenten in de Metropoolregio Eindhoven en de provincie Noord-Brabant willen onderzoeken hoe ze langs de A2, A50 en A58 duurzame energie kunnen opwekken. Den Bosch onderzoekt iets soortgelijks langs de A59.
RES
De gemeenten in en om Eindhoven melden hun voornemen in een brief aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Zij gaan daarmee in op de uitnodiging van het ministerie om gezamenlijk de mogelijkheden van energie opwekken op rijksgronden te verkennen.
De rijksoverheid wil met het programma Opwek Energie op Rijksvastgoed (OER) op verschillende plekken in Nederland onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor energieprojecten op rijksgronden. Dat initiatief past bij de Regionale Energiestrategie (RES) van de Metropoolregio Eindhoven. De regio wil naar eigen zeggen ‘meters maken’ om klimaatdoelen te halen en daarbij de grootschalige opwekking van energie slim en creatief combineren.
Schone energie
De gemeente Best dacht al een geschikte plek te hebben gevonden voor zonnevelden in het talud van de A2 tussen afrot Best-West en Best en had daarvoor eerder al een aanvraag bij Rijkswaterstaat gedaan. De grond langs de rijkswegen is van Rijkswaterstaat, dus hun medewerking is noodzakelijk. ‘Zij willen echter alleen meewerken als ze meerdere projecten tegelijk kunnen doen. Daarvoor is dan medewerking nodig van meerdere gemeenten binnen de regio van de Regionale Energie Strategie’, legt senior beleidsmedewerker duurzaamheid Toine Baudoin van Best uit.
Vandaar dat het verzoek aan het ministerie nu is ondertekend door bestuurders van de provincie Noord-Brabant en de gemeenten Best, Cranendonck, Eindhoven, Heeze-Leende, Oirschot, Son en Breugel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre. Met de samenwerking willen zij inzicht te krijgen in de mogelijkheden om duurzame energie op te wekken bij snelwegen met als doel bij te dragen aan meer schone energie.
Als de rijksoverheid ingaat op het aanbod van de Metropoolregio Eindhoven, dan is het onderzoek naar verwachting eind 2023 afgerond. Bij een positieve uitkomst zijn er nog enkele jaren nodig voor het maken van concrete plannen, burgerparticipatie en de besluitvorming.
Zonnevelden langs A59
De gemeente Den Bosch liet in januari al weten te starten met een voorverkenning voor de aanleg van zonnevelden langs de A59. De potentie voor de opwek van duurzame elektriciteit op het grondgebied van de gemeente wordt geschat op een kleine 19.000 MWh. Eind 2021 dienden de colleges van Bernheze en Den Bosch gezamenlijk een aanvraag in bij Rijkswaterstaat voor een vooronderzoek naar de plaatsing van zonnepanelen op rijksgronden langs de A59. Het gaat om gronden die moeilijk bruikbaar zijn voor andere doeleinden. In het vooronderzoek wordt uitgezocht of zonnevelden op deze stukken grond mogelijk zijn en waar de belemmeringen zitten. Naar verwachting is het vooronderzoek ook eind dit jaar afgerond.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.