'Zacht beheer' moet stad schoner houden
Gemeenten moeten op een andere manier met het beheer van de openbare ruimte omgaan. Hoogleraar vrijetijdswetenschappen Hans Mommaas pleit voor 'zacht beheer'.
Wegwerpbarbecues
Nederlanders gebruiken de publieke ruimte steeds meer als verblijfsruimte, maar het plaatsen van een paar extra prullenbakken in een park is niet voldoende. Na mooie dagen zien sommige parken eruit als ‘een festivalterrein’ en grasvelden lijden onder voetbalschoenen met noppen en wegwerpbarbecues.Voor het plaatsen van meer verbodsborden (in Park bij de Euromast in Rotterdam is bijvoorbeeld een alcoholverbod) is nauwelijks animo.
Zacht beheer
Volgens Hans Mommaas, hoogleraar vrijetijdswetenschappen aan de universiteit van Tilburg, is er een vorm van zacht beheer nodig: ‘iets tussen politie en niets doen in. Iemand die het collectieve belang in de gaten houdt.’ In het Vondelpark in Amsterdam (het drukste park van Nederland) werken particulieren en bedrijven inmiddels samen met het stadsdeel (Zuid) om de sfeer in het park goed te houden en de troep te verminderen. Picknickers krijgen op mooie dagen vuilniszakken mee als ze het park inkomen en diverse organisaties hebben voor één dag per jaar de schoonmaak van het park ‘geadopteerd’.
Zichtbaar reinigen
Ondanks het toenemend aantal uren dat de reinigingsdienst aan de schoonmaak van het park besteedt, wordt het toch steeds vuiler, erkent stadsdeelwethouder Joep Blaas. Onderdeel van de nieuwe aanpak is dat de reinigingsdienst nu ook in de avonduren aanwezig is in het park: ‘zichtbaar reinigen beïnvloedt het gedrag.’
Roken
Zowel gemeente als burgers zijn op zich verheugd over wat ‘de mediterranisering’ van Nederland wordt genoemd ‘maar het wordt tijd om keuzes te maken.’ ‘Een waslijst met regels bij de ingang van het park’ wil eigenlijk niemand. Stadsdeelwethouder Blaas denkt dat een gedragsverandering jaren duurt, maar uiteindelijk wel lukt: ‘Dat het niet normaal is om zo maar overal te roken zit inmiddels bij iedereen tussen de oren. Zo moet het ook gaan met je eigen troep opruimen.’ Omwonenden zien wel wat in een nieuw beheermodel voor het park, zoals dat in Central Park in New York al 30 jaar goed functioneert.
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
de vraag is: hoe?
Want het effect kan ook zijn dat mensen zelf niet opruimen, want de gemeente doet het immers.
Dan kan er ook eens aandacht komen voor meer stilte in de openbare en voor publiek toegankelijke ruimte. Als er één milieuaspect een taboestatus heeft, is dat het benoemen van al het onnodige, door mensen geproduceerd lawaai.
Troep laten slingeren wordt zwerfvuil genoemd.
Herrie is dan toch zeker zwerfgeluid.
Het is allemaal een kwestie van bewustzijn en rekening houden met je omgeving en de medemens. Heus, minder lawaai verbroedert en werkt sociaal gedrag in de hand!
http://www.ongehoord.stopdemuziekte.nu
Gedrag moet je dus veranderen, maar ik heb er een hard hoofd in bij Nederlanders. Wij zijn te egoistisch om dit te kunnen.