Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Zacht beheer' moet stad schoner houden

Gemeenten moeten op een andere manier met het beheer van de openbare ruimte omgaan. Hoogleraar vrijetijdswetenschappen Hans Mommaas pleit voor 'zacht beheer'.

25 mei 2012

Wegwerpbarbecues
Nederlanders gebruiken de publieke ruimte steeds meer als verblijfsruimte, maar het plaatsen van een paar extra prullenbakken in een park is niet voldoende. Na mooie dagen zien sommige parken eruit als ‘een festivalterrein’ en grasvelden lijden onder voetbalschoenen met noppen en wegwerpbarbecues.Voor het plaatsen van meer verbodsborden (in Park bij de Euromast in Rotterdam is bijvoorbeeld een alcoholverbod) is nauwelijks animo.

Zacht beheer

Volgens Hans Mommaas, hoogleraar vrijetijdswetenschappen aan de universiteit van Tilburg, is er een vorm van zacht beheer nodig: ‘iets tussen politie en niets doen in. Iemand die het collectieve belang in de gaten houdt.’ In het Vondelpark in Amsterdam (het drukste park van Nederland) werken particulieren en bedrijven inmiddels samen met het stadsdeel (Zuid) om de sfeer in het park goed te houden en de troep te verminderen. Picknickers krijgen op mooie dagen vuilniszakken mee als ze het park inkomen en diverse organisaties hebben voor één dag per jaar de schoonmaak van het park ‘geadopteerd’.

Zichtbaar reinigen
Ondanks het toenemend aantal uren dat de reinigingsdienst aan de schoonmaak van het park besteedt, wordt het toch steeds vuiler, erkent stadsdeelwethouder Joep Blaas. Onderdeel van de nieuwe aanpak is dat de reinigingsdienst nu ook in de avonduren aanwezig is in het park: ‘zichtbaar reinigen beïnvloedt het gedrag.’


Roken
Zowel gemeente als burgers zijn op zich verheugd over wat ‘de mediterranisering’ van Nederland wordt genoemd ‘maar het wordt tijd om keuzes te maken.’ ‘Een waslijst met regels bij de ingang van het park’ wil eigenlijk niemand. Stadsdeelwethouder Blaas denkt dat een gedragsverandering jaren duurt, maar uiteindelijk wel lukt: ‘Dat het niet normaal is om zo maar overal te roken zit inmiddels bij iedereen tussen de oren. Zo moet het ook gaan met je eigen troep opruimen.’ Omwonenden zien wel wat in een nieuw beheermodel voor het park, zoals dat in Central Park in New York al 30 jaar goed functioneert.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Tegen vervuiling en het achterlaten van zwerfvuil is slechts één remedie: snoeihard optreden! Overtreders treffen in hun portemonaie en bekeuringen uitdelen van minstens E 500. Uiteraard moet de Overheid zelf haar zaakjes ook op orde hebben (prullenbakken e.d.).
Leontine van der Meer / milieubeleidsmedewerker
In het artikel wordt het beheermodel van het Centraal park in New York aangehaald. Wie kan de belangrijkste elementen aangeven?
criticus
"zichtbaar reinigen beïnvloedt het gedrag"

de vraag is: hoe?

Want het effect kan ook zijn dat mensen zelf niet opruimen, want de gemeente doet het immers.
Annette Reinboud / columnist
Duidelijke leefregels bij het betreden van een park is wat mij betreft juist wél noodzakelijk. Je kunt prima wijzen op hoe het park voor iedereen aangenaam is om in te verblijven zonder het over NIET en VERBODEN te hebben. Het gaat dus over de manier waarop je een gewenste boodschap overbrengt.



Dan kan er ook eens aandacht komen voor meer stilte in de openbare en voor publiek toegankelijke ruimte. Als er één milieuaspect een taboestatus heeft, is dat het benoemen van al het onnodige, door mensen geproduceerd lawaai.



Troep laten slingeren wordt zwerfvuil genoemd.

Herrie is dan toch zeker zwerfgeluid.

Het is allemaal een kwestie van bewustzijn en rekening houden met je omgeving en de medemens. Heus, minder lawaai verbroedert en werkt sociaal gedrag in de hand!



http://www.ongehoord.stopdemuziekte.nu
henk
Beste hoogleraar, hier heeft Rutte echt geen geld voor over. Dus droom maar lekker verder ................
Ronald
We moeten ook beseffen dat Nederlanders nu eenmaal niet zo goed opgevoed zijn met openbaar groen als Amerikanen of Australiers. In dergelijke landen gaan hele gezinnen naar het park om daar met elkaar de dag door te brengen. Zij zijn gewend afval mee weg te nemen en op te ruimen wat ze gebruiken. De gratis!!! BBQ's in Australie worden door de mensen zelf gereinigd bij vertrek. Hier staan geen borden bij noch een agent die een boete uitdeelt. In Central Park neem je je afval mee als de prullenbak vol zit. Hier gooit men het in de buurt van de prullenbak.



Gedrag moet je dus veranderen, maar ik heb er een hard hoofd in bij Nederlanders. Wij zijn te egoistisch om dit te kunnen.
Hanna Scheepers
Een reeks verbodsborden bij iedere ingang van een park ziet er lelijk uit en heeft mijns inziens ook geen invloed. Gedragsverandering is een kwestie van tijd. Waarom is het niet mogelijk om kinderen dit in de schooltijd aan te leren? Sterker, dit is toch een normaal onderdeel van de opvoeding, zowel thuis als op school? Wie leert zijn kinderen nu dat je troep op straat mag gooien?
Advertentie