Advertentie
ruimte en milieu / Achtergrond

'Wij moeten onze onmisbaarheid bewijzen'

Vorig jaar werd Hanneke van Geuns (60) secretaris-directeur van de Stadsregio Utrecht, een samenwerkingsverband van negen gemeenten op het gebied van bereikbaarheid en leefbaarheid. Met 'tact en inlevingsvermogen' bewaakt ze de harmonie. Eerder was Van Geuns sectorhoofd grondgebied in Abcoude en wethouder Ruimtelijke Ordening in Haarlemmermeer.

15 februari 2008

Waarom hebben ze u benoemd?
Ik denk vanwege mijn ervaring als raadslid, als wethouder en als manager bij kleine en grotere gemeenten. Ziedaar. Die ervaring is ontzettend nuttig in deze functie. Alleen al om het bestuur en de deelnemende gemeenten (Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Maarssen, Nieuwegein, Utrecht, Vianen en Zeist) te bedienen. Bovendien weet ik ook een beetje hoe ze over elkaar denken.

 

En dat is niet zo best?
Nou, de stad kan niet zonder de regio en de regio niet zonder de stad. Een waarheid als een koe, maar daar zitten emoties bij die je in goede banen moet leiden. Bij de kleinere gemeenten is er altijd de vrees om te worden overgenomen. Het 'geweld' van de stad is er direct voelbaar. De stad zelf heeft te maken met een veelheid aan problemen, en dan is er óók nog een regio. In die constellatie zetten we de schouders eronder zetten en kijken we naar gezamenlijke belangen.

 

Welke belangen?
Groen, verkeersproblematiek, infrastructuur. En dan wonen, ruimtelijke ordening, wellicht ook nog economische zaken.

 

Wellicht? Is het daar niet om begonnen?
Nee, zeker niet. Het is begonnen om een sterkere regio. En economie is daar een onderdeel van. Nu het rijk de verantwoordelijkheid voor bereikbaarheid en leefbaarheid naar de regio heeft verplaatst, rust er een zware taak op ons.

 

Hoe bewaakt u de harmonie?
Met tact en inlevingsvermogen. En ik hou in de gaten dat alle negen gemeenten aan hun trekken komen. Samen maken wij bijvoorbeeld een verkeer- en vervoersplan, maar de uitvoering is aan de gemeenten. En als er iets is, kunnen ze bij mij terecht.

 

Wat is er dan aan de hand?
Er kan zomaar heisa ontstaan over de aanleg van een weg of een woningbouwlocatie. Dus moet je de vinger aan de pols houden. Nee, dat is niet alleen een hypothetisch voorbeeld. Overigens verloopt de samenwerking naar tevredenheid. Onafhankelijk onderzoek heeft dat bevestigd. Maar massagewerk hoort er wel bij. Ook in de relatie tussen regio en de provincie, daar zit een natuurlijke spanning. Ik doe mijn best om ook die relatie constructief te laten zijn.

 

Vrouwelijke eigenschappen?
Nee zeg! Je moet je er gewoon bewust van zijn dat er soms werelden van verschil zijn. De grote stad is bureaucratisch, een kleine gemeente heeft korte lijnen. Maar de stad heeft weer meer capaciteit en kwaliteit in huis, terwijl de kleinere gemeenten nog al eens moeten roeien met de riemen die ze hebben.

 

Wat is uw invloed?
Ik probeer de buitenwereld op te zoeken. Waar we voor moeten waken, is dat we een organisatie worden met kennis van zaken maar de deuren gesloten. Vanzelf gaat dat niet. Er zitten hier vakmensen met inhoud en die denken misschien niet altijd aan de buitenwereld. Maar ik vind: wij moeten onze onmisbaarheid bewijzen. Door kwalitatief goed werk af te leveren.

 

Waarom past deze functie u zo goed?
Ik ben niet voor niets al mijn hele werkzame leven bij de overheid. Ik vind het belangrijk en leuk om handen en voeten te geven aan het openbaar bestuur. Daar komt nog een thematische affiniteit bij, want infrastructuur en ruimtelijke ordening spreekt me erg aan. Plus dat het eigenlijk een beetje maf is te denken dat 'de overheid' ophoudt bij de gemeentegrens. Kortom, ik zit hier uitstekend.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie