Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Lokale overheid machteloos tegen brandbare stallen

Veel stallen in Nederland die bij oplevering voldoen aan de minimale brandveiligheids eisen zakken daar binnen een maand na ingebruikname al ver onder. Provincies en gemeenten kunnen dit nauwelijks voorkomen. Ze worden klem gezet door ingenieurs en bouwers die net zo lang rekenen tot de minimale eisen als maximaal haalbaar worden gepresenteerd.

19 juli 2011
1,5 miljoen verbrande dieren
Dat stelt medewerker Hugo Teerds van het Nederlands Instituut Fysieke veiligheid, die zich als onderzoeker bezig houdt met brandveiligheid van stallen. Hij reageert met zijn opmerkingen op een grote brand in Gasselternijveenschemond. Hierbij kwamen dinsdagochtend 170.000 kippen om het leven. Het aantal stalbranden in Nederland ligt sinds de oorlog vrij stabiel op rond de 20 per jaar. Maar doordat de stallen steeds groter worden verliezen steeds meer dieren het leven. De laatste vijf jaar verbrandden er ruim 1,5 miljoen dieren.

Wc-rollen beter beschermd
Reden voor actiegroepen als Wakker Dier om staatsecretaris Bleeker op te roepen de veiligheidseisen voor stallen sterk op te schroeven. Voor het afgeven van een vergunning valt een stal momenteel in dezelfde categorie als een opslagloods voor bijvoorbeeld auto-onderdelen of wc-rollen. ‘Voor die laatste gelden zelfs strengere eisen omdat de rollen als brandbaarder materiaal worden gezien dan 170.000 kippen’. aldus Lekker Dier.

Niet streng
Het NIFV onderschrijft de stelling dat de vergunning voor een stal niet al te streng is. ‘Veiligheidseisen zijn gericht op mensen, die moeten bij brand een kans hebben om weg te komen. Maar in een stal zijn meestal weinig mensen, dus heeft de wetgever besloten de eisen inderdaad vergelijkbaar te maken met die van een opslagloods’, aldus Teerds. ‘Daar werken ook nooit zoveel mensen’.

Overlevingsrecht
Geef dieren dezelfde overlevingsrechten als mensen en het probleem is opgelost, zo redeneren wetenschappers en actiegroepen. Maar zo simpel is het volgens Teerds nu ook weer niet. ‘Dan worden de eisen voor de stallen vanzelfsprekend veel strenger, waardoor de veiligheid toeneemt. Tegelijkertijd heeft dat grote (economische) consequenties, ook voor andere bedrijfstakken waar met dieren wordt gewerkt. Want daar gelden deze regels dan natuurlijk ook. Het lijkt me verstandig om de gevolgen hiervan eerst eens goed te onderzoeken ‘.

Onvoldoende expertise
Het pleit wel voor meer duidelijkheid rond de regelgeving. Een bedrijfshal mag in de regel niet groter zijn dan 1000 vierkante meter, om een al te grote brand te voorkomen. Maar daar gelden dan weer zoveel uitzonderingen op, dat stallen tot 2500 meter geen uitzondering zijn. Gemeenten en provincies kunnen vaak niet anders doen dan een vergunning afgeven. Ze hebben volgens Teerds onvoldoende expertise en juridische grondslag om op te treden.

Concurreren
‘Bouwers en ingenieursbureaus reken net zo lang tot aan de minimale veiligheidseisen is voldaan. Ze moeten wel, want anders kunnen de stallen niet concurreren met andere bedrijven,’ schetst het NIFV de papieren praktijk. ‘De minimale eisen worden dan al snel als maximaal haalbaar gepresenteerd en de gemeenten of provincies hebben niet de grondslag om daar tegen op te treden.’

Geen nooduitgang
Het gaat dan dus om de eisen die voor mensen gelden, die dus gelijk staan de vergunning voor een opslagloods, zo benadrukt Wakker Dier. Om nooduitgangen van dieren gaat het al helemaal niet,. Mensen komen meestal gelukkig nog wel weg, varkens of kippen hebben bij een brand geen enkele kans.’

Teveel hooi
Daar komt bij dat de stallen volgens Teerds van het NIFV bij oplevering meestal keurig voldoen aan deze minimale eisen, maar daar al snel onder zakken. Stof, ammoniak en andere agressieve stoffen tasten al snel de elektrische bedrading aan, waardoor brand kan ontstaan. ‘Maar ook rijdt een boer wel eens meer hooi naar binnen dan officieel mag, of hij last even snel een ijzeren hek dat kapot is weer aan elkaar. Probeer daar als vergunningsverlener maar eens op te handhaven’.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Leo Noltus
Alweer zo een !Welke randdebielen "( zowel
lekker dier alsook wakker dier wil niet weten dat nl.,veehouders overwegend maximaal van hun vee houden !)", willen laten geloven dat boeren met opzet hun dieren laten af-fakkelen?
Ben
De genoemde 1.000m2 wijzigt per 1-1-2012 in 2500m2, een groot brandcompartiment -BC- met lage eisen wat totaal af zal branden. Als dat naast een oud BC staat heb je snel branduitbreiding naar een ander BC, daar voorziet de wetgever niet in. Trouwens voor een ondernemer is er één doel: de kip moet geld verdienen en weinig kosten. Praktijk is dat constructiematerialen zoals isolatie in onze gemeente in 95% van de gevallen wordt afgekeurd omdat dit niet aan de laagste wettelijke eis voldoet. Dat is vaak de boosdoener.
Niek / jurist
Het klopt dat de schuren bij oplevering voldoen aan de eisen en de dag erna al niet meer. Dat komt niet alleen doordat de boer het niet zo nauw neemt met de regeltjes maar ook door spinnewebben en elektrische installaties die beschadigd raken. Ik heb het eenmaal van dichtbij meegemaakt dat ik een stapel dode koeien aantrof in een afgebrande boerderij en ik wil het niet graag nog een keer meemaken. Het is echt afschuwelijk.
gerrie
Ook hier zie je weer terugkomen dat alleen de procedures tellen. Stallen zijn heel makkelijk brandveilig te maken, maar de achterover leunende supermarkten en consumenten willen geen cent meer betalen voor het product. Er worden in het land genoeg dieren gehouden die bijna altijd buiten lopen en een leven hebben als een prins. Meerwaarde nul. Een gemiste kans.
loe / zelfstandige
Kippenhokken, iets groter kippenstallen en nu spreekt men (ook in het journaal van gisteren) over kippenschuren!
een schuur is een opbergruimte en daar gelden andere voorschriften of zijn we ook met woordvervuiling bezig?
piet brontsema / org adviseur
gewoon de stallen verbieden is kennelijk de enige oplossing voor deze zogenaamde dierenvrienden en Nederland moet nog discussiëren over de megastallen?
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Het is gewoon beestachtig wat er allemaal gebeurt. Op naar de volgende fik met weer honderden of duizenden dode dieren.
Het is dus zeker zaak dat de dierenpolitie er komt en wel zo snel mogelijk.
Bart Verplak / juridisch medewerker
Zo, die snaveltjes zijn er alvast af.
dirk van galen
Wil de redactie mij even beleefd laten weten waarom mijn reactie opnieuw verwijderd is?

Bedankt, Dirk
dirk van galen
Buiten de minimaal gestelde eisen kun je op z'n minst een maatregel bedenken waardoor dieren een kans krijgen te overleven. Toen ik bijv. in het nieuws las dat de boer van z'n bed gelicht moest worden omdat de stallen in brand stonden, dacht ik 'Waarom geen branddetectie in die stallen, verbonden met de woning?' Kosten daarvoor zijn laag. Verder kan zo'n boer tegen niet al te hoge kosten een primitief systeem aanleggen om in één keer overal in zo'n stal water te laten sproeien. Dit hoeft echt geen bestaand en duur sprinklersysteem te zijn maar door zo'n geringe investering zou je bedrijf zomaar kunnen blijven bestaan, inclusief heel veel dieren.
Denk eens logisch na en val niet op allerlei wetten en vergunningen terug, daar gaat het hier niet eens over. Het gaat om gunning......Je gunt een dier, of het nu een kip, koe of varken is, het leven. Dat is vaak toch al zo kort! En die club van Wakker dier zou zoiets allang hebben kunnen bedenken en daar de betrokken ondernemers op hebben kunnen attenderen. Niet brullen wanneer het leed al geschied is, mensen!
Advertentie