Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nederlands water van Europees netvlies verdwenen

Nederland wist de voorbije periode (2007-2013) voor miljoenen euro’s aan steun binnen te halen uit NWE.

22 november 2013

Nederland wilde ‘klimaatadaptatie’ weer als prioriteit binnen de Europese subsidieprogramma North West Europe (NWE), maar kreeg dat niet voor elkaar. Daarmee dreigt de watersector een internationaal podium te verliezen. Dat blijkt uit gesprekken met betrokkenen. 

Lokale projecten
Nederland wist de voorbije periode (2007-2013) voor miljoenen euro’s aan steun binnen te halen uit NWE. Het meeste geld ging via Rijkswaterstaat naar enkele lokale projecten waarin -als antwoord op klimaatverandering- rivieren meer de ruimte krijgen.
 

Goed voor BV Nederland
Naast geld levert meedoen aan NWE ideeën op uit de zeven andere West-Europese landen die meedoen. En een internationaal podium. Mede daardoor heeft het teruggeven van binnendijks gebied aan de rivier de voorbije jaren over de hele wereld heen de belangstelling gewekt. Dat is goed voor de BV Nederland, in het bijzonder de waterbouw en het watermanagement. Juist volgend jaar maakt de Deltacommissaris zijn opwachting, met een nieuwe generatie waterprojecten die Nederland nog klimaatbestendiger moeten maken.


Keihard geknokt
Reinier Zweers van de provincie Gelderland, een van de onderhandelaars voor Nederland: ‘Wij wilden klimaatadaptatie, maar de andere landen wilden dat niet. Zij stelden dat NWE er al jaren achtereen veel aan heeft gedaan en dat grote consortia het inmiddels prima op eigen kracht kunnen.’ Zweers wijst erop dat klimaatadaptatie wel degelijk in de nieuwe NWE-editie zit, maar dan als subthema in plaats van prioriteit. ‘En daar hebben we als Nederland keihard voor geknokt.’ Daarmee maken adaptatieprojecten volgens hem nog altijd kans op NWE-steun, mits ze zich laten scharen onder een van de drie wel gekozen prioriteiten: 1. innovatie, 2. schonere economie en 3. landschap en milieu minder belasten.
 

Efficiënter omgaan met grondstoffen
Subsidiecoördinator Wimjan van der Heijden van waterschap Groot Salland meent dat rivierverruimende projecten ‘niet één op één doorkunnen’, althans: om voor een NWE-bijdrage in aanmerking te komen. ‘Maar als je binnen zo’n project poogt efficiënter met grondstoffen om te gaan, zal het kans maken. Of denk aan een project van waterschappen en agrariërs. Wij zorgen voor water, zij voor de mineralen. Hoe kun je daar meer uithalen?’ Bewust of onbewust lijkt de NWE-focus wat klimaatverandering betreft verschoven van het dealen met de gevolgen naar het aanpakken van de oorzaken ervan.

Lees het hele artikel in de Europa-special van BB nr. 23.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie