Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Storing DSO bij waterschap Rijn en IJssel

Volgens de Unie van Waterschappen is Rijn en IJssel op dit moment het enige waterschap dat kampt met een storing van het DSO.

ANP
11 januari 2024
stroomstoring.jpg

Het waterschap Rijn en IJssel kampt met een storing in het ‘uitlezen’ van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Daardoor kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld grondwateronttrekkingen niet worden bekeken. Voor de Omgevingswet op 1 januari inging, werd al gevreesd voor problemen met het ICT-systeem.

Interim Teammanager Ruimtelijk Domein

JS Consultancy
Interim Teammanager Ruimtelijk Domein

Juridisch Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling – Landelijk Gebied

JS Consultancy
Juridisch Adviseur Ruimtelijke Ontwikkeling – Landelijk Gebied

Een waterschap gaat over vergunningen voor onder meer het onttrekken van grondwater voor de beregening van bijvoorbeeld landbouwgrond en lozingen van afvalwater door bedrijven. Meldingen en aanvragen voor een omgevingsvergunning die vanaf 1 januari bij het waterschap Rijn en IJssel zijn gedaan, kunnen door de storing niet worden bekeken. Aanvragers kunnen hun verzoek wel handmatig opsturen naar het waterschap, per mail. Hoe lang de storing naar verwachting gaat duren, meldt het schap niet. De organisatie werkt eraan om de storing op te lossen ‘en de al ingestuurde gegevens te vinden’.

Eén loket

De Omgevingswet is een bundeling van uiteenlopende regelgeving over bijvoorbeeld water, bodem en natuur. De wet moet het makkelijker maken om te bepalen welke regels van toepassing zijn en een aanvraag voor een vergunning in te dienen. Dit kan onder de wet namelijk bij één loket, het DSO. De wet is dit jaar ingegaan, nadat deze meerdere keren was uitgesteld door onder andere ICT-problemen.

Kritiek

Eind vorig jaar uitten onder meer de Provinciale Staten van Limburg en Overijssel kritiek op het digitale loket. Zo vroegen Limburgse Statenleden zich af of de techniek erachter begin dit jaar al direct goed genoeg zou functioneren om alle aanvragen te kunnen verwerken. Ook lieten de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en het ministerie van Binnenlandse Zaken in december weten dat een ‘aanzienlijk deel’ van de gemeenten niet op tijd klaar zou zijn voor de overstap naar het nieuwe systeem.

Volgens de Unie van Waterschappen is Rijn en IJssel op dit moment het enige waterschap dat kampt met een storing van het DSO.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie