Wetterskip Fryslân wil meer overloopgebieden
Om wateroverlast tegen te gaan wil Wetterskip Fryslân meer overloopgebieden. Deze reteniepolders kunnen bij dreigende overstromingen onder water worden gezet.
Het Wetterskip Fryslân is op zoek naar extra (natuur) gebieden die bij dreigende overstroming onder water gezet kunnen worden. ‘Een paar noodventielen erbij kan geen kwaad’.
Dat liet de Friese dijkgraaf Paul van Erkelens maandag weten. De zoektocht is een reactie op de overlast en het extreem hoge water waar het noorden in januari mee te kampen had.. Volgens de dijkgraaf had het wetterskip alles onder controle, maar zijn er wel een paar extra retentiegebieden langs de Frieze boezem nodig.
Overlast elders voorkomen
Hij doelde hiermee op nieuwe overloopgebieden die bij hoog water zonder schade kunnen vollopen. Hierdoor wordt overlast of erger op andere plaatsen voorkomen. Fryslan kent nu 6 van dergelijke polders, waarvan er in januari 4 daadwerkelijk onder water werden gezet.
1 minuut voor twaalf
Er kwam wel politieke kritiek op het late tijdstip waarop dit volgens velen gebeurde. Statenfracties spraken van ingrijpen terwijl het 1 minuut voor twaalf was. Daardoor zijn de gevoelens van onveiligheid toegenomen, aldus onder anderen de Friese Nationale Partij.
Veiligheidsevaluatie
Volgens de dijkgraafis het zoeken naar mogelijke extra berging onderdeel van de veiligheidsevaluatie die momenteel door het wetterskip wordt gehouden. 'We hadden de gebieden tot januari nog nooit onder water gezet. Maar omdat het aantal hectare ten opzichte van de Friese wateren relatief klein, zakte het water slechts een paar centimeter.' Om meer verschil te maken is domweg meer grond nodig dat onder kan lopen.
in gesprek
Reden voor de dijkgraaf om in gesprek te gaan met de eigenaren van natuurterreinen in het beheergebeid van het Wetterskip. 'De overloop gebeurt meestal in natuurgebieden . De beheerders staan eer niet afwijzend tegenover, dus het gaat de goede kant op'.
niet kopen
Het Wetterskip zal de gebieden overigens niet kopen. Wel zal het de in- en uitlaat kanalen aanleggen. het water dat er in zal lopen richt geen schade aan, zo verwacht de dijkgraaf. 'Het friese water is niet vervuild'.
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.