Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Waterland wil actie tegen recreatief wonen

De gemeente Waterland wil een opkoopbescherming die het kopen van woningen moeilijker maakt voor mensen die er niet in gaan wonen. De gemeenten heeft met name op Marken grote problemen het kopen van huizen door mensen die er alleen willen recreeren.

19 februari 2021
huissleutel.jpg

De gemeente Waterland wil een opkoopbescherming die het kopen van woningen moeilijker maakt voor mensen die er niet in gaan wonen. De gemeente heeft met name op Marken grote problemen met de verkoop van huizen aan mensen die er alleen willen recreëren.

Woonplicht

Dat zegt de Waterlandse wethouder Ton van Nieuwkerk (Wonen) in het Noord-Hollands Dagblad. Veel gemeenten in de provincie, zoals Amsterdam, willen een woonplicht voor nieuwe woningen. Maar meestal gaat het om woningen die worden gekocht door (particuliere) beleggers om ze vervolgens te verhuren aan woningzoekenden. In het geval van Marken gaat het juist om woningen die door mensen van buiten de gemeenschap worden gekocht en gebruikt als weekendwoning of vakantiehuis.

 

Leefbaar

Volgens van Nieuwkerk zit niemand daarop te wachten, omdat de lege woningen niet bijdragen aan een leefbare buurt. De gemeente heeft al een woonplicht ingesteld voor een aantal nieuwbouwprojecten, maar dat kan alleen als de gemeente eigenaar is van de grond. ‘Maar dat kan niet als de ene particulier een huis koopt van een andere particulier. Daarin is de gemeente helemaal geen partij, waardoor het op dit moment juridisch heel lastig is om iets aan dit probleem te doen.’

 

Wet

Dat kan wel als het nieuwe wetsvoorstel opkoopbescherming van minister Ollongren van kracht wordt. Daarmee kan de verhuur van woningen door woningeigenaren in bepaalde gebieden aan banden worden gelegd, of kopers worden verplicht zelf in de woning te wonen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / afdelingsmanager
Andere oplossing voor Marken: gewoon een flink windmolenpark in de Gouwzee bouwen. Kijken of ze dan nog zo graag huizen willen kopen op Marken.
H. Wiersma / gepens.
Op zichzelf is de problematiek van Marken gemakkelijk te regelen via een verordening die het verbiedt om een woning zonder toestemming van de gemeente te gebruiken voor recreatief gebruik en op die wijze aan bewoning te onttrekken. Voor bestaande situaties uiteraard een overgangsregeling opnemen.
Advertentie