'Waterketen kan half miljard bezuinigen'
Schaalvergroting en samenwerking in de zogenoemde waterketen kan 550 miljoen euro per jaar aan besparingen opleveren. Door een splitsing te maken tussen beleid en uitvoering kunnen de gezamenlijke tarieven voor drinkwater, riool en zuivering met 75 euro per huishouden naar beneden.
Dat stelde bestuursvoorzitter Rik van Terwisga van het waterbedrijf Vitens dinsdag in een toelichting op de jaarcijfers van het bedrijf over 2009. De omzet bedroeg in 446 miljoen euro, met een winst van 25 miljoen. Het bedrijf keerde de helft hiervan uit aan de aandeelhouders, zijnde 144 gemeenten en provincies.
17 miljoen
Vitens fuseerde in 2006 met het toenmalige Hydron, waardoor een publiek drinkwaterbedrijf ontstond met meer dan 5,4 miljoen aansluitingen. De fusie met Hydron leverde volgens Terwisga een jaarlijkse besparing van 17 miljoen euro op.
Zuivering
Als drinkwaterbedrijf is Vitens onderdeel van de waterketen, waar elke bewerking onder valt die een druppel water ondergaat op zijn weg van de inlaat uit de rivier via de kraan naar waterzuivering en terugkeer in het milieu. Binnen de Nederlandse waterketen zijn maar liefst 500 partijen actief. Zo valt het rioolstelsel onder de gemeenten, is de afvalwater zuivering een taak van de waterschappen en zijn de drinkwaterbedrijven verantwoordelijk voor transporteren en zuiveren van drinkwater.
Efficiënter
Dat kan volgens Terwisga efficiënter. ‘Door beleid en uitvoering uit elkaar te halen, kunnen grootschalige bedrijven zich toeleggen op de praktische taken. De politiek stelt de kaders, de bedrijven die het beleid uitvoeren kunnen zich dan beter focussen op doelmatigheid ‘. In totaal zou Nederland met 5 tot 10 waterketen bedrijven toe kunnen, zo verwacht de bestuursvoorzitter. ‘Daarmee wordt een schaalvoordeel bereikt dat tot in de miljoenen kan lopen’.
Democratisch gat
Terwisga wil zich met zijn pleidooi nadrukkelijk niet mengen in de bestuurlijke discussie over het eventuele opheffen van de waterschappen. ‘Welk politiek orgaan het beleid stelt maakt uiteindelijk niet uit. Ook vreest hij niet voor een democratisch gat omdat de gekozen politici op afstand van de uitvoeringsbedrijven zouden staan. ‘De politiek blijft aandeelhouder en kan op in het uiterste geval bij eventuele uitvoeringsproblemen de directie van het ketenbedrijf naar huis sturen’.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
In Amsterdam heeft de vergaande samenwerking in de waterketen de afgelopen 10 jaar VEEL geld bespaard.
De rioolheffing steeg daardoor veel mindeer dan in Rotterdam, Den Haag of Utrecht. Op basis van die ervaring is voor NL een berekening gemaakt die boven de 750 miljoen uitkomt.