Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Markante watertoren tegen vlakte voor nieuwbouw

Waterbedrijf Oasen voelt zich niet verantwoordelijk voor het behoud van de watertoren. Zij moeten zorgen dat het drinkwater goed en goedkoop blijft.

18 januari 2012

Er dreigt serieus gevaar voor de markante watertoren van Leerdam. Het 50 meter hoge bouwsel uit 1900 wordt verkocht door het waterbedrijf Oasen en moet plaats gaan maken voor een nieuwbouwwijk. De toren heeft geen monumentenstatus en tot grote spijt van de  gemeente kan uiteindelijk  de sloopvergunning niet worden geweigerd.

Patstelling

Gemeente en waterbedrijf hebben eerder overlegd maar kwamen er niet uit. Er wordt nu een juridische procedure gevoerd.‘We zitten momenteel in een patstelling,’ verzucht burgemeester Victor Molkenboer van Leerdam. ‘Wat ik Oasen kwalijk neem, is dat het  als semi-overheidsinstelling niet zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en samen met ons optrekt om ervoor te zorgen dat de toren overeind blijft staan.’  


Laat

De vraag is natuurlijk waarom de gemeente nu pas in actie komt. Hadden er niet eerder stappen genomen moeten worden om de toren een monumentale status te geven? ‘We zijn er inderdaad wat laat mee,’ geeft de burgemeester toe, ‘maar daar hebben we nu niets aan. Bovendien had een gemeentelijke monumentenstatus hooguit wat tijd gerekt, als men wil wordt de toren uiteindelijk toch wel gesloopt. Alleen een rijksmonument zou daar een stokje voor steken, en zo’n status aanvragen zou jaren duren.’

Niet verantwoordelijk

Het waterbedrijf voelt zich echter niet verantwoordelijk voor het behoud van de toren. ‘We verwachten dat de verkoop voor 1 maart rond is en dan zijn wij geen partij meer in deze,’ zegt Oasen-woordvoerder Claudia van der Haar. ‘Onze maatschappelijke verantwoordelijkheid zit in het feit dat we drinkwater zo betaalbaar mogelijk houden. Als we alle watertorens zouden beschermen, moet dat worden doorberekend in de drinkwaterprijs en dat willen we niet.’

Sloopvergunning aangevraagd

Ten gunste van potentiële kopers heeft  Oasen de sloopvergunning inmiddels al aangevraagd. Die is prompt geweigerd door de gemeente. Al weet de gemeente dat die op termijn toch moet worden afgegeven. Maar de burgemeester heeft nog één troef in handen. ‘We kunnen uiteindelijk weigeren om het hele bestemmingsplan van dat gebied te veranderen, maar daar heeft niemand iets aan. We hopen gewoon dat we snel met elkaar om tafel gaan en dat iedereen zijn gezond verstand gebruikt,’ aldus burgemeester Molkenboer.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem Kamps
Gooi maar weer tegen de vlakte. Wat moet je met zo'n markant gebouw? Nieuwbouw is toch veel mooier, schitterende rijtjeshuizen zoals we er al tienduizenden hebben in Nederland. Het zoveelste, bedachte plannetje voor de ideale woonwijk. Daar zitten de mensen op te wachten, toch?
a.a. smits
inderdaad Willem, daar zitten we op te wachten. En dan dat geneuzel van de burgemeester over maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als hij een vent is koopt hij de toren zelf of zorgt dat de gemeente hem opkoopt. Waterleidingbedrijven zijn er voor het water. Monumenten zijn zaken voor de overheid of enthousiaste burgers met een dikke portemonnaie.
Willem Kamps
Wat ik alleen maar wil zeggen, beste Bram, is dat Nederland steeds kleurlozer wordt.
marco
Dit mag nooit gebeuren.

nieuwbouw hebben we in Leerdam al genoeg. En die kunnen ze aan de straatstenen ook niet kwijt. Bedenkt eens iets functioneels. En inderdaad. laat de gemeente die toren kopen.
Dirk Jan van Mourik / BCF EZ medewerker
Ervan uit gaande dat deze berichtgeving correct is, is het naar mijn mening vreemd dat het Waterbedrijf Oasen zich verschuilt achter het feit dat men na verkoop niet verantwoordelijk meer is. En dus niet gewezen kan worden op haar maatschappelijke verantwoordelijkheid in deze situatie. Men gebruikt als argument dat de eventuele kosten doorberekend zouden moeten gaan worden aan de klanten en dat wil men niet. Wat dan uiterst precair is dat ze wel nog even voor verkoop de sloopvergunning aanvragen en of regelen. Daarmee verbinden zij wel degelijk zichzelf aan de sloop van misschien wel een stukje industrieel erfgoed. Wat helaas, zoals blijkt niet deze status heeft. Bijzondere jammer! Is het mogelijk om naar een ander waterleidingsbedrijf over te stappen?
Ronald
De watertoren komt niet uit 1900. De watertoren die in 1900 gebouwd is, bestaat al meer dan 80 jaar niet meer....... deze watertoren stamt uit 1929.



Het is niet aan de watermaatschappijen om iedere voorziening van vroeger te bewaren voor het nageslacht. Daar zijn andere instanties voor. Een projectontwikkelaar die in de wijk nieuwe woningen gaat plaatsen kan deze beter en duurder verkopen als er landschapbepalende gebouwen in de buurt staan. Wanneer het onderhoud zo achterstallig is en er instortingsgevaar dreigt, is het misschien beter om wel te slopen. We hoeven ook niet alles te bewaren. Als de inwoners van Leerdam graag de toren willen behouden, zouden zij hem gezamenlijk kunnen kopen. Wanneer de toren dan aan de gemeente wordt geschonken, met de regel, geen sloop en onderhoud ligt bij de gemeente. Is er dan alle tijd om monumententraject te doorlopen.



Klagen over een overheidsinstantie is makkelijk, zelf actie ondernemen is moeilijker in Nederland.
Advertentie