Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Wassend water op risicokaart

Mensen die  precies willen weten of ze op zolder veilig zitten wanneer de dijken breken, kunnen dat sinds deze week in een oogopslag zien: de provinciale risicokaarten zijn uitgebreid met de maximale hoogte tot waar het water zal stijgen.

23 juni 2008

‘Het is belangrijk dat mensen weten welke risico’s ze in hun omgeving zoal kunnen lopen’, stelt projectleider Risicokaart Ab van der Berg, werkzaam bij het Interprovinciaal Overleg, IPO. En dan gaat het volgens hem niet alleen om wat er gebeurt als het benzinestation in de buurt ontploft. ‘Nederland ligt nu eenmaal voor een groot deel onder de zeespiegel. Mensen hebben er recht op te weten hoe een eventuele dijkdoorbraak voor hen kan uitpakken’.

 

Reden voor de opstellers van de kaart – variërend van het rijk, de provincies en de waterschappen tot de veiligheidsregio’s – om Nederland op te delen in stukjes van vijftig vierkante meter en daarop aan te geven hoe hoog het water maximaal zal komen. Dat vergt nogal wat rekenwerk, aldus Van der Berg. Het hangt af van een groot aantal factoren. De samenstelling van de bodem is belangrijk, evenals natuurlijk de diepte van een polder.

 

Nog lastiger is het als het gaat om een gebied dat geen polder is en niet door dijken is omringd. In een dijkring komt het water nooit hoger dan de dijken die eromheen liggen. In Limburg heb je die zekerheid niet. Van der Berg: ‘Toch zijn we er in geslaagd om ook dit gebied in de kaart op te nemen’.

 

Maar stel dat iemand bij een dreigende overstroming zijn boeltje naar zolder draagt, omdat de kaart leert dat het daar droog zal blijven. En vervolgens komt het water toch tot boven het dak. Kan de bewoner dan de schade verhalen op de opstellers? ‘Nee’, zegt de projectleider. ‘Aan de onderzijde van de kaart staat nadrukkelijk dat er geen rechten aan zijn te ontlenen.’

 

Zie ook:
www.risicokaart.nl

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie