Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Wachten op de wachttoren

De bouwtekeningen werden gemaakt door de gemeente zelf, maar zijn door collega-ambtenaren keer op keer afgekeurd. Probleem is dat de wachttoren vanuit historisch perspectief helemaal van hout zou moeten zijn.

23 november 2012

Al vijf jaar probeert de Historische Vereniging Vleuten, De Meern en Haarzuilens een mooie, authentieke Romeinse wachttoren te laten verrijzen in De Meern.

Maar de provincie die 20.000 euro in het project heeft gestoken, dreigt die nu in te trekken. De bouwtekeningen werden gemaakt door het ingenieursbureau van de gemeente zelf, maar zijn door collega-ambtenaren een paar deuren verderop keer op keer afgekeurd. Probleem is dat de wachttoren vanuit historisch perspectief helemaal van hout zou moeten zijn. 

De gemeente Utrecht is huiverig voor een dergelijke constructie, sinds in 2006 een houten werftrap bij de Utrechtse gracht het begaf met 20 gewonden en 1 dode tot gevolg, Dat de bouwtekeningen inmiddels voorzien in een stalen trapconstructie schijnt maar niet door te dringen. Daardoor verzandt het project in een bureaucratisch moeras. Wethouder Isabella van Utrecht blijft optimistisch: ‘Die wachttoren, die komt er.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R Vermaat / ambtenaar
Misschien hebben we nu eindelijk de reden te pakken waarom diezelfde provincie Utrecht de reeds sinds 2004 bestaande (houten, zie foto) wachttoren bij Fort Vechten/Bunnik achter prikkeldraad heeft staan.
Tim
@Vadervantwee:

Nee, dat is niet de reden. Ik kan je uit eigen waarneming en ervaring vertellen dat de toren bij Vechten oerdegelijk is en beslist niet in zal storten. Uit het stuk blijkt overigens wel dat Utrecht angst heeft voor zichzelf: die trap is ingestort door achterstallig onderhoud. En als je een stichting of vereniging het object laat beheren, dan weet ik zeker dat er niks mis mee is en gaat zijn.
Robert Wimmers / Voorzitter St. Arch. Themapark Limes
De draagconstructie van een dergelijke wachttoren is waarschijnlijk inderdaad van hout, de rest is opgevuld met leem. Houtskeletbouw, dus. De binnentrappen zijn idd van hout. In de Romeinse tijd was het gebruikelijk het fundament dan wel de eerste verdieping in steen uit te voeren. De torens hadden een signaalfunctie. De deur op de eerste verdieping schijnt redelijk standaard te zijn geweest, met een optrekbare ladder. Het toevoegen van een stalen toegangstrap is een optie, maar deze is net zo min authentiek als een deur op de begane grond. Dus daar zou even zoi goed voor gekozen kunnen worden, als je maar uitlegt dat deze er oorsprokelijk zo nooit heeft ingezeten. Dat is ook de manier waarop wij de publiekstoegankelijke wachttoren van het belevingspark willen ontwerpen. Er zijn legio toepassingen van houten binnentrappen in overheidsgebouwen en de meeste woningen. Ik begrijp dus niet geheel het probleem. Op de werftrap stonden in mijn herinnering destijds veel meer mensen dan waarvoor de trap ooit was berekend en het is de (ijzeren) bevestigingsconstructie aan de kademuur die gefaald heeft, niet eens de trap zelf.
Advertentie