Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Vooral in de Randstad nam de bebouwing toe

Met name agrarisch terrein kreeg een ander gebruiksdoel, maar het neemt nog steeds meer dan de helft van de Nederlandse bodem in beslag.

23 augustus 2022
Nederland
Shutterstock

De hoeveelheid bebouwd terrein die er tussen 2000 en 2017 in Nederland bijkwam, is bijna net zo groot als de oppervlakte van Texel. Het gaat om 45,6 duizend hectare, berekende het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Vooral agrarisch terrein kreeg in deze jaren een ander gebruiksdoel, maar nog steeds werd in 2017 meer dan de helft van de Nederlandse bodem hiervoor gebruikt.

Directeur Operatie en Beheer

Bestman - Bestuur & Management in opdracht van Waterschap Limburg
Directeur Operatie en Beheer

CAO-onderhandelaar (24-36 uur)

CMHF Overheid
CAO-onderhandelaar (24-36 uur)

30 voetbalvelden

Ruim 2 procent van de oppervlakte, 100 duizend hectare bodem, kreeg een ander gebruiksdoel. Het overgrote deel hiervan was dus agrarisch terrein: 91 duizend hectare. ‘Dit betekent dat tussen 2000 en 2017 per dag gemiddeld ongeveer 15 hectare aan de landbouw is onttrokken, een oppervlakte vergelijkbaar met 30 voetbalvelden.’

Vooral in de Randstad neemt de bebouwing toe. In 2000 besloeg de bebouwde ruimte (onder meer woongebied en bedrijventerrein) 449 duizend hectare, maar tot 2017 nam dit toe naar 501 duizend. 37 procent van deze bebouwde ruimte ligt in de Randstad. In Zuid-Holland was de relatieve toename het grootst: 29 procent van de oppervlakte. Vvoor de rest van Nederland is dit 15 procent. ‘Ook Noord-Holland, Utrecht en Flevoland kregen er naar verhouding meer bebouwde ruimte bij dan de overige provincies.’

Vinex

‘Tussen 2000 en 2017 is in alle provincies het aandeel woongebied gegroeid’, schrijft het CBS. ‘De grootste groei vond plaats in gemeenten met Vinex-wijken.’ De gemeenten met de grootste uitbreiding van het woonareaal waren Pijnacker-Nootdorp (73 procent), Barendrecht (63 procent) en Lansingerland (57 procent) – allemaal gelegen in Zuid-Holland.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Toine Goossens
Het beleidseffect hiervan is dat er heel veel geld naar de landbouw vloeit. Dat geld wordt vaak opnieuw in landbouwactiviteiten geïnvesteerd. Activiteiten die logischerwijs dichter bij Natura 2000 gebieden liggen. Randstedelingen dienen zich te realiseren dat hun woonwens ten koste van de natuur gaat. Stop met het framen van boeren en kijk eerst naar je zelf.
Advertentie