Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Utrecht heeft oplossing voor vleermuizenprobleem

Met de Utrechtse vleermuizenaanpak vervalt de plicht om per woning onderzoek te doen.

ANP
03 augustus 2023
vleermuis in spouwmuur
Een vleermuis in een spouwmuur.Shutterstock

De provincie Utrecht heeft al langer een mogelijke oplossing om het beschermen van vleermuizen hand in hand te laten gaan met het isoleren van woningen. Door een uitspraak van de Raad van State is dat een actuele kwestie geworden. De hoogste bestuursrechter bepaalde woensdag dat woningeigenaren en isolatiebedrijven aan strengere eisen moeten voldoen om te controleren of in de spouwmuur die ze willen opvullen vleermuizen zitten.

Beleidsadviseur Diversiteit

Gemeente Amsterdam
Beleidsadviseur Diversiteit

Teammanager Beleid Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp en Wmo

Gemeente Gouda
Teammanager Beleid Gemeenschappelijke Regeling Jeugdhulp en Wmo

Onderzoek duurder dan isolatie zelf

Vleermuizen zijn beschermde dieren. Als ze in een spouw leven die ineens wordt volgespoten met isolatiemateriaal, overleven ze dat niet. Isolatiebedrijven mogen zich daar door de uitspraak niet meer vanaf maken door met een camera in de muur te kijken. Dat is te onbetrouwbaar.

In principe moet ecologisch onderzoek worden gedaan. Daar beginnen de problemen voor huiseigenaren, want ecologen zijn schaars en zo'n expert is doorgaans duurder dan de hele isolatie-operatie zelf.

Ontheffing om per woning te onderzoeken

In Utrecht bestaat ook een andere optie. Daar kunnen gemeenten onder voorwaarden een ontheffing krijgen voor hele wijken of zelfs hun hele grondgebied. Ze moeten dan wel maatregelen nemen om populaties in kaart te brengen en te beschermen. Door dit zogeheten Soorten Management Plan (SMP) vervalt de plicht om per woning onderzoek te doen.

De methode krijgt navolging in Overijssel en Noord-Brabant. Ook het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn enthousiast. ‘De uitspraak geeft de urgentie aan om dit snel te regelen’, zegt een woordvoerder van de VNG.

Speciale flapjes

Isolatiebedrijven moeten volgens dit beleid vooraf alle kieren waar vleermuizen doorheen passen dichtmaken. Op een paar open plekken zetten ze dan speciale flapjes. ‘Daar kunnen vleermuizen wel door naar buiten, maar niet terug door naar binnen’, legt een woordvoerster van de provincie Utrecht uit. Na enkele dagen zijn de dieren weg.

Het dichtstoppen van kieren mag niet tijdens de kraamtijd, van 1 april tot 1 augustus. Ook tijdens de winterslaap van november tot begin maart mag een muur niet worden geïsoleerd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil dat de methodiek van Utrecht landelijk wordt ingevoerd.

De Raad van State heeft over deze methode geen oordeel geveld. De rechters noemen hem wel als mogelijkheid in hun uitspraak.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Grappig, volgens deze uitspraak van de RvS krijgt de vleermuis nu ook al een stem in de energietransitie, het moet niet gekker worden hier in Nederland. Binnenkort weer een geheel nieuwe branche gecertificeerde pseudo zij-instroom ecologen uit de grond gestampt die hiervan kunnen meeprofiteren.
T. Simpelmans
Ook grappig hoe ook dit probleem weer op het bordje van de gemeenten wordt geschoven. De gemeente: de oplossing voor alles!
Advertentie