Verwachtingen
Als de gemeenteraad er bij nader inzien van afziet een bouwmogelijkheid in het bestemmingsplan op te nemen, omdat niet wordt voldaan aan een voorwaarde, kan de provincie dat plan niet zo maar afkeuren omdat de gemeente verwachtingen zou hebben gewekt.
Piet Jacobs woont in Veldhoven in een voormalige boerderij, die de vorige eigenaar heeft gesplitst in twee woningen. In 1991 kopen Jannie Roosen en haar man de andere woning, waarin zij in 2006 gaan wonen. De Roosens hebben de woning flink gerenoveerd en uitgebreid.
Jacobs wil zijn woning slopen en elders op zijn grond een vrijstaande woning neerzetten. Om precies te zijn: hij wil zijn bezit als bouwkavel verkopen en zelf verhuizen. De raadscommissie Stadsontwikkeling en Openbare Werken reageert twee keer positief op Jacobs principeverzoek om zijn plannen uit te voeren. In 2006 verlenen B en W Jacobs een sloopvergunning. De mogelijkheid om Jacobs plan te verwezenlijken wordt opgenomen in het ontwerpbestemmingsplan Zonderwijk 2005.
Pas als Jannie Roosen dat ontwerp ziet, neemt zij kennis van de splitsingsplannen. Roosen vreest dat de woning van haar en haar man er na de splitsing komt uit te zien als ‘een halfgesloopte boerderij’ en daardoor - ondanks alle investeringen - vrijwel niets meer waard zal zijn.
Roosen en Jacobs bespreken de kwestie samen met de gemeente. Twee ambtenaren laten weten dat de gemeente in principe wil meewerken aan de afsplitsing, op voorwaarde dat beide partijen het over de afsplitsing eens zijn. De eensgezindheid zal moeten blijken uit een ondertekende overeenkomst.
Maar de buren worden het niet eens. Daarom stelt de gemeenteraad begin 2007 een geamendeerd bestemmingsplan vast: beide woningen blijven onder één kap. Jacobs vindt echter dat de gemeente door de positieve reacties op de principeverzoeken en door de verlening van de sloopvergunning verwachtingen heeft gewekt. Hij uit zijn bedenkingen bij Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant, die dit onderdeel van het bestemmingsplan daarna afkeuren.
Op hun beurt vechten Jannie Roosen en haar man deze afkeuring aan. De provincie heeft te weinig rekening gehouden met hun belangen. De Roosens gaan in beroep bij de Raad van State. De Raad van State geeft hen gelijk. De gemeente heeft geen terechte verwachtingen gewekt. Zo is het besluit over de verleende sloopvergunning vernietigd. Bovendien blijkt uit het verslag van het gesprek met de ambtenaren duidelijk dat schriftelijke overeenstemming tussen beide buren voor de gemeente een voorwaarde was voor medewerking aan de splitsing.
Nu het bestemmingsplan met twee onder één kap overeind blijft, zijn Jannie Roosen en haar man ‘zeer opgelucht’. Piet Jacobs stelt voor slechts een deel van zijn woning te slopen en daaraan zijn vrijstaande woning te schakelen. Volgens Roosen en haar adviseur heeft de gemeente dit voorstel afgewezen. Maar gemeenteambtenaar Rob Smits zegt dat de gemeente hierover geen standpunt heeft ingenomen. Volgens Smits gaat de procedure over de splitsing gewoon door. Maar nu naar aanleiding van het ontwerpherzieningsplan dat ter inzage ligt.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.