Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

‘Vergeten’ grond levert Veere kwart miljoen op

Ruim 700 huishoudens hadden samen zo’n 25.000 vierkante meter grond van de gemeente onrechtmatig in gebruik genomen.

01 augustus 2024
Veere maakt einde aan onrechtmatig gebruik gemeentegrond.

Een zes jaar durende zoektocht naar ‘illegale grond’ levert de gemeente Veere zo’n kwart miljoen euro op. Dat blijkt uit de eindevaluatie over het onrechtmatig grondgebruik.

Senior beleidsmedewerker Nucleaire Brandstofcyclus

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Senior beleidsmedewerker Nucleaire Brandstofcyclus

Tactisch Medisch Adviseur

JS Consultancy
Tactisch Medisch Adviseur

Annexatie

In 2018 begon de Zeeuwse gemeente een speurtocht naar eigen grond die door inwoners – al dan niet opzettelijk – op oneigenlijke wijze was geannexeerd. Het gaat om zogeheten stukjes snippergroen, doorgaans kleine strookjes grond die grenzen aan de eigen percelen van inwoners.

Schuurtjes

De verwachting bij de start van het project was dat het ongeveer om twee hectare ging. Bij nader inzien bleek dat ruim 700 huishoudens samen zo’n 2,5 hectare gemeentegrond hadden ingepikt. Veelal ging het om reststroken die aan de tuin waren toegevoegd, maar in sommige gevallen waren er ook schuurtjes op gebouwd of zelfs benut voor woninguitbreidingen.

Verjaring

In overleg konden de gebruikers ervoor kiezen het snippergroen te kopen, te huren of terug te geven aan de rechtmatige eigenaar: de gemeente Veere. In totaal ging het om 985 percelen grond. Blijkens de eindevaluatie is de gemeente in 898 gevallen tot een oplossing gekomen met de gebruikers. Op ruim 150 stukjes die al dermate lang in bezit waren van de gebruikers, had de gemeenten vanwege verjaring het eigendomsrecht verspeeld. Ruim 140 kaveltjes zijn verkocht aan de gebruikers, 41 zijn er verhuurd. Zo’n 150 gebruikers hebben de grond aan de gemeente teruggegeven. In andere gevallen ging het om zulke minieme stukjes grond dat de gemeente verdere actie liet zitten. In 87 gevallen zijn gemeente en bewoners er nog steeds niet uit.

Voordeel

De actie levert de gemeente naar schatting bijna een kwart miljoen euro op. Ruim acht ton is al binnen, terwijl er nog zeker een ton aan opbrengst wordt verwacht. Na aftrek van de kosten – Veere schakelde een extern bureau voor de uitvoering van het project – resteert er straks een voordeel van net iets meer dan 240.000 euro voor de gemeente.

Dezelfde regels

Na de afronding van het project bestaat er volgens het college van burgemeester en wethouders ‘geen enkele situatie meer in de gemeente waar zonder toestemming gemeentegrond wordt gebruikt. Aan al het grondgebruik ligt een afspraak, binnen de kaders van het project, ten grondslag. Voor iedere bewoner gelden dezelfde regels voor het gebruik van gemeentegrond.’

 

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. D.
Sjonge, 8 ton aan opbrengsten plus nog 1 ton komende en dan vreet zo'n extern bureau zo'n groot deel op. En wat als de resultaten tegenvielen? Het had dan niet veel gescheeld of het had de gemeente alleen maar geld gekost om een paar stukjes snippergroen.
Arjen Buteyn
Prima actie. Iedereen heeft weer waar hij recht op heeft en het levert de gemeenschap nog geld op ook!
Advertentie