Onderzoek: veel potentie voor aardwarmte
Veel gebieden in Noord-Holland en Flevoland zijn geschikt voor aardwarmte, blijkt uit onderzoek in opdracht van Energie Beheer Nederland.
Grote delen van Noord-Holland-Noord en delen van Kennemerland lijken qua ondergrond zeer geschikt voor aardwarmte. In Flevoland is het gebied rond Lelystad en het noordoostelijke deel van de Noordoostpolder kansrijk.
Te weinig kennis
Dat beeld komt naar voren uit onderzoek door SCAN op verzoek van Energie Beheer Nederland (EBN). Daarmee is niet gezegd dat in alle andere gebieden aardwarmte geen optie is. Op veel plekken in beide provincies is nog te weinig kennis over de bodem voorhanden om er een oordeel over te kunnen vellen.
Versneld toepassen
Volgens Noord-Hollands gedeputeerde Edward Stigter (duurzame energie, GroenLinks) was het streven van het onderzoek ook niet om alle mogelijke locaties voor aardwarmte nu al op tafel te krijgen. ‘Doel van het seismisch onderzoek was om meer inzicht te krijgen in de ondergrond, zodat we aardwarmte als duurzame warmtebron versneld kunnen toepassen daar waar de mogelijkheden in de ondergrond het grootst zijn.’
Minder kans
Rondom Amsterdam lijkt de geschiktheid van de bodem voor aardwarmte lager te liggen. Dit heeft deels te maken met de onzekerheden die er bestaan over de bodem. In het zuidoosten van de provincie Noord-Holland worden de kansen voor aardwarmte gedrukt door de geringe dikte, de doorlatendheid en de temperatuur van het water in de ondergrond.
Onafhankelijk
Aardwarmte (of geothermie) is een bewezen techniek waarvan de opbrengst, anders dan bij zonne- of windenergie, onafhankelijk is van de weersomstandigheden. De provincie Noord-Holland heeft de ambitie om de komende jaren minstens 260.000 huizen van het aardgas te halen.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.