Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Leeuwarden zet hondendrol om in biogas

In Leeuwarden gooien hondenbezitters de drollen via speciale bakken rechtsreeks in het riool. In de waterzuivering wordt er vervolgens biogas uit gewonnen. Wethouder Isabelle Diks ziet veel voordelen

03 februari 2012

In een moderne gemeente gooit een hondenbezitter de poep van zijn huisdier niet meer in de prullenbak, maar rechtsreeks in het riool. En dan maakt het lokale waterschap er biogas van. Leeuwarden loopt hierin voorop.

Cepp-bak
De zogenoemde cepp-bak rukt op in Nederland. In tien gemeenten gooien steeds meer hondenbezitters de drollen van hun viervoeters via de speciale container rechtsreeks in het riool. Voordeel voor de gemeente: de bakken hoeven niet dagelijks meer te worden geleegd, waardoor de kosten dalen.

Van hondendrol tot biogas
Maar ook het milieu vaart er wel bij, zo benadrukt wethouder openbare ruimte Isabelle Diks (PAL GroenLinks) van Leeuwarden. ‘De poep bevat veel energie, die normaal gesproken in de afvaloven verloren gaat. Bij ons wint het Wetterskip Fryslan er nu tijdens de waterzuivering biogas uit.

Overlast tegengaan
Op het oog een normale, zij het wat designachtige afvalbak, is de cepp-container in Leeuwarden inmiddels uitgegroeid tot hoeksteen van het gemeentelijk hondenbeleid. ‘We zijn al jaren bezig in de stad om overlast van honden in te perken, zonder het plezier voor hond en baasje al te veel in te willen perken,’ stelt Diks.

Strak handhavingsbeleid
De mensen weten dat de poep via de cepp-bak in energie wordt omgezet en maken er volgens de wethouder om deze reden goed gebruik van. Dat er ook een flinke boete wordt uitgedeeld als de poep niet wordt opgeruimd helpt ook, zo geeft ze wel toe. ‘Er mag veel, maar we voeren daartegenover ook een strak handhavingsbeleid’

Uitlaat-loopje
Leeuwarden telt rond de 150 van deze bakken. Diks: ‘Ze staan zo logisch mogelijk langs de uitlaat-loopjes van de honden opgesteld’. De bakken worden met de voet geopend en staan zoals gezegd rechtsreeks in contact met het riool. Alleen het zakje wordt in een filter opgevangen.

Minder vuilniswagenbewegingen
‘Dus het enige wat de gemeente nog hoeft te doen is af toe het plastic uit de kolk te halen. Dat scheelt toch heel wat vuilniswagenbewegingen per jaar’, aldus de wethouder. En dat spaart weer geld uit. ‘De hondenbelasting gaat al een paar jaar op rij naar beneden. Toch ook niet onbelangrijk in deze tijden van bezuinigingen.’

Nog geen zelfbediening
Honden kunnen nog niet zelf in de bak poepen. Een soort zelfbediening, ‘dat zou mooi zijn. Misschien in een nieuw model’, zo hoopt Diks.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

G. Faber / Beleidsadviseur Leeuwarden
Reactie op Bos: de Gepp-bakken zijn niet eens geplaatst met het doel poep om te zetten in biogas, maar vooral als een goed en duurzaam middel om de stad schoner te krijgen. De bakken hebben weinig onderhoud nodig, zijn vandalismebestendig, zijn stankvrij, ze hoeven maar 1 x in de 3 a 4 maanden te worden ontdaan van restafval door de kolkenzuiger, terwijl gewone bakken elke week 1 a 2 keer geleegd moeten worden. Dat scheelt veel werk, tijd en geld door minder vervoersbewegingen. Dat is sowieso al beter voor milieu. Daarnaast gaat inmiddels ca. 10% via riool naar de zuivering waar het wordt omgezet in biogas. Daarnaast wordt ca. 50% alsnog als restafval afgevoerd naar stortplaats De Wierde, waar via nascheiding alsnog van dat deel biogas wordt gemaakt. De overige 40% blijft op pariculiere erven (.o.a. boerderijen), in de huiscontainers of gft-hoop en helaas blijft er altijd nog een deel in de openbare ruimte liggen. Dat is een ergernis voor veel mensen, maar kan ook uitspoeling in water veroorzaken. Overigens blijkt uit onderzoek en schouwen dat Leeuwarden de laatste 5 jaar steeds schoner worden, mede door het beleid van de 3 V's (Voorlichting, Voorzieningen o.a. (Gepp)bakken en Verbaliseren. Leeuwarden organiseert nu een wedstrijd voor het beste Gepp-gebruik op wijkniveau. De hondenbezitters in de wijk waar de Gepp-bakken het beste gebruikt worden, (scheiding bij de bron en meer omzetten in biogas) ontvangen een prijs in de vorm van BioBags. Zo wordt Leeuwarden steeds mooier en schoner.
C.G. Bos / gepensioneerd
De wethoudster stelt het veel mooier voor dan het is.

Rekent u maar even mee. Er worden roestvrijstalen poepbakken aangeschaft. Die worden ieder aangesloten op de riolering. Daar zullen vast wel wat drollen ingegooid worden die direct in het riool komen, maar er worden ook veel plastic zakjes met poep ingegooid. Dat mag immers ook. En om die er weer uit te halen moet er regelmatig een kolkenzuiger langs de bakken om die zakjes op te halen.

Vaak staan de Cepp-bakken niet meer dan twintig meter van een gewone afvalbak, waarin ook poep, al dan niet in een zakje, gedeponeerd kan worden. En wie zou er een eind omlopen om het zaakje in zo'n Cepp-bak te gooien?

Slechts een minieme fractie van wat de Leeuwarder honden poepen komt dankzij deze bakken in het riool terecht. En wat dat aan biogas oplevert staat in geen verhouding tot wat het maken, de installatie en het beheer van de Cepp-bakken aan energie kost. De kolkenzuiger alleen al die de bakken langs moet gaan, verbruikt veel meer energie dan die paar drollen ooit op kunnen leveren.

De inzet van de Cepp-bakken is een belachelijke manier om de hondenbelasting te besteden die de Leeuwarders betalen. De Leeuwarder Rekenkamer is inmiddels gevraagd de doelmatigheid van deze besteding te onderzoeken en na te gaan of de keuze voor juist de Cebb-bakken rechtmatig is.
Advertentie