ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Hoe financier je een wooncoöperatie?

Uitdagend proces, maar met juiste aanpak zeker haalbaar.

wooncooperatie gesprek
Beeld: SVn

Het opzetten en financieren van een wooncoöperatie kan een uitdagend proces zijn, maar met de juiste ondersteuning en middelen is het zeker haalbaar. Hier lees je wat een wooncoöperatie is en hoe je deze kunt financieren, met speciale aandacht voor de mogelijkheden die SVn biedt.

Wat zijn wooncoöperaties?

Wooncoöperaties zijn een unieke woonvorm waarbij bewoners gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor hun huisvesting. In plaats van een traditionele huur- of koopwoning, kiezen leden van een wooncoöperatie ervoor om samen te werken en hun wooncomplex gezamenlijk te beheren en besturen. Dit betekent dat bewoners niet alleen hun eigen woning onderhouden, maar ook betrokken zijn bij het beheer van gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen.

Voordelen van wooncoöperaties

  1. Zelfbestuur
    Bewoners hebben directe zeggenschap over hun leefomgeving en kunnen gezamenlijk beslissingen nemen over onderhoud, renovaties en andere belangrijke zaken.
  2. Gemeenschapsgevoel
    Door samen te werken, ontstaat er een hechte gemeenschap waarin bewoners elkaar ondersteunen en gezamenlijke activiteiten organiseren.
  3. Betaalbaarheid
    Wooncoöperaties kunnen een betaalbare woonoptie bieden, vooral in stedelijke gebieden waar de woningmarkt onder druk staat.

SVn en wooncoöperaties

SVn speelt een cruciale rol in het ondersteunen van wooncoöperaties. Het is lastig voor een wooncoöperatie om de financiering rond te krijgen, omdat banken niet alles financieren. SVn biedt daarom financieringsmogelijkheden die hen helpen hun plannen te realiseren. In Amsterdam kunnen wooncoöperaties nu al gebruikmaken van de Stimuleringslening Wooncoöperaties Amsterdam. Daarnaast zet SVn zich in voor de oprichting van een Nationaal Fonds voor Wooncoöperaties, dat als doel heeft om de financiering van wooncoöperaties verder te vergemakkelijken. Hiervoor is door de Tweede Kamer 40 miljoen euro gereserveerd.

Wat is de Stimuleringslening Wooncoöperaties Amsterdam?

De Stimuleringslening Wooncoöperaties Amsterdam is een specifieke lening die wooncoöperaties helpt bij de ontwikkeling en bouw van een gebouw of de overname van een wooncomplex van een woningcorporatie. Hier zijn de belangrijkste kenmerken van deze lening:

  • Financiering
    De bank betaalt ongeveer 70% van de kosten, leden dragen minimaal 5% bij, en voor het ontbrekende deel kan gebruik worden gemaakt van de lening.
  • Maximale lening
    Maximaal €50.000,- per woning.
  • Looptijd
    De looptijd van de lening is 15 jaar.
  • Afsluitkosten
    De afsluitkosten bedragen 1,0% van de hoofdsom.

‘200 nieuwe woningen in Amsterdam dankzij Stimuleringslening’

Wooncoöperaties zijn steeds meer in opkomst, schreef het Parool onlangs. De bouw van de vierde wooncoöperatie start binnenkort. Dat komt mede dankzij de Stimuleringslening Wooncoöperaties Amsterdam, vindt woningbouwwethouder Reinier van Dantzig. “Samen met de rest van het college hebben wij daarom besloten om, boven op het gemeentelijke leenfonds van 23,5 miljoen euro, nog eens 10 miljoen aan nieuwe Stimuleringsleningen te verstrekken. Daarmee kunnen vier of vijf nieuwe wooncoöperaties in totaal nog eens 200 woningen bouwen.”

Meer informatie?

Wil je meer weten over het financieren van wooncoöperaties? Neem dan contact op met jouw relatiemanager van SVn.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.