Vijf vragen over aangescherpte beoordelingsregels
Minder mensen in aanmerking voor consumptieve lening.
Door aangescherpte kredietbeoordelingsregels komen minder mensen in aanmerking voor een consumptieve lening. Dat vertaalt zich in een toename van het aantal afwijzingen van leningaanvragen bij SVn. Om welke leningen gaat het? En op welke manieren krijgen mensen de financiering van de verduurzaming van hun woning toch rond? Teammanager Operations Kirsten Seijger geeft antwoord. “Er is vaak meer mogelijk dan mensen denken.”
Om welke leningen van SVn gaat het precies?
“Consumptieve leningen, zoals de Duurzaamheidslening. SVn kijkt bij het verstrekken van deze leningen naar de kredietboordelingsregels van de Vereniging van Financieringsondernemingen (VFN). In de gedragscode Consumptief Krediet hebben de VFN en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) afspraken gemaakt over de leennormen voor verantwoorde kredietverlening. Deze beoordelingsregels zijn op 15 juli aangescherpt.”
Wat merken klanten van SVn hiervan?
“Voor bestaande klanten verandert er niets. Mensen die bij ons een nieuwe consumptieve lening aanvragen kunnen hier wel wat van merken. We wijzen sinds deze zomer meer leningaanvragen af, bijvoorbeeld omdat aanvragers volgens de nieuwe kredietbeoordelingsregels te weinig inkomen hebben om de lening te betalen.”
Is daar een oplossing voor?
“Niet direct. Wij houden ons als kredietverstrekker aan geldende wetten en regels. Daarmee borgen we dat we geen lening verstrekken aan mensen die de lasten van deze lening niet kunnen dragen. De leningen van SVn worden bovendien mogelijk gemaakt met overheidsgeld, daar willen we zorgvuldig mee omgaan. We zien wel dat veel gemeenten en provincies er – binnen de geldende regels – alles aan doet om de leningen voor een zo groot mogelijke groep mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door de rente laag te houden.”
Wat kunnen adviseurs doen om mensen die een lening aanvragen te helpen?
“Het valt ons op dat veel mensen alleen naar een consumptieve lening kijken. Logisch, want je betaalt geen afsluitkosten, hebt in principe geen adviseur nodig en hoeft niet langs de notaris. Toch zien we dat aanvragers die een adviseur in de arm nemen, de financiering meestal wel rond krijgen. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Zo bieden veel gemeenten naast een consumptieve lening vaak ook een hypothecaire lening of een Verzilverlening aan. De stap om zo’n lening aan te vragen is vaak groot, maar bij klanten die een goede financieel adviseur inschakelen komt de financiering uiteindelijk toch rond.”
Heb je tips voor financieel adviseurs?
Kijk op de website van SVn welke leningen beschikbaar zijn in jouw gemeente. Maak daar gebruik van in het advies naar jouw klant. Kom je er niet uit? Bel ons.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.