ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Wonen, werken en verblijven op een plek met historie

Wonen, werken en verblijven op een plek met historie. De Transformatiefaciliteit brengt woningbouw op gang en zorgt ervoor dat vervallen binnenstedelijke terreinen worden aangepakt

terrein-glasfabriek-schiedam.jpg

Ontwikkelaars Blauwhoed en Dudok Groep slaan de handen ineen om het terrein van de oude glasfabriek in Schiedam van een mooie toekomst te voorzien. Over een paar jaar wonen, werken en verblijven honderden mensen op deze historische plek. De Transformatiefaciliteit van SVn levert een deel van de financiering om het mogelijk te maken.

Op het terrein van de Glasfabriek zijn circa 700 woningen en diverse commerciële ruimtes gepland. In 2017 sloot de fabriek de deuren, na ruim honderd jaar dienst. Het project kent de nodige uitdagingen. Logisch, want het betreft een ruim 100 jaar oud fabrieksterrein, met karakteristieke gebouwen en historische objecten die behouden moeten blijven. Het terrein ligt daarnaast dicht bij het centrum en het havengebied van Schiedam en heeft dus levendige bedrijvigheid om de hoek. Al die omgevingsfactoren, in combinatie met een grote en urgente woningbouwopgave, zorgen voor een uitdagende puzzel met veel stukjes.


Rijke historie

Ook de financiering bestaat uit verschillende puzzelstukjes. Initiatiefnemers Blauwhoed en Dudok gaan samen met investeerders en geldverstrekkers de uitdaging van de Glasfabriek aan. Met een cofinanciering uit de Transformatiefaciliteit kunnen Blauwhoed en Dudok Groep nu met de voorfase starten. Marcel Groeneweg van Blauwhoed en Stefan van Gurp van Dudok Groep vertellen: “De Glasfabriek staat op één van de oudste fabrieksterreinen van Schiedam en speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad. Door deze rijke historie en de bijzondere ligging zijn alle ingrediënten aanwezig om in nauw overleg met de omliggende gebruikers een prachtige woon-, werk- en verblijfsplek te maken.”


Uitkomst voor ontwikkelaars

Een lening uit de Transformatiefaciliteit is dus een uitkomst voor ontwikkelaars, maar daarbij blijft het niet. De faciliteit brengt woningbouw op gang en zorgt ervoor dat vervallen binnenstedelijke terreinen worden aangepakt. De faciliteit is revolverend, wat betekent dat het geld na aflossing weer voor andere projecten kan worden gebruikt. Ernst Peeman, financieel directeur van Blauwhoed en Ruud Evers, finance director van Dudok Groep zijn blij met de mogelijkheden die de Transformatiefaciliteit, een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en SVn, biedt. “Het is heel goed dat de overheid binnenstedelijke transformaties stimuleert en nog beter om te zien dat in de praktijk ook de woningmarkt baat heeft bij de Transformatiefaciliteit. Het is een mooie brug tussen private en publieke partijen om complexe binnenstedelijke transformaties te stimuleren door langjarige financiering.”


Snel schakelen

Blauwhoed en Dudok Groep zijn te spreken over de samenwerking. “Wij hebben een hele goede ervaring opgedaan met de Transformatiefaciliteit: er is een pragmatische structuur, we hebben snel kunnen schakelen en gewerkt met een professioneel team.”


Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.