‘De Stimuleringslening was de beste oplossing naast onze eigen financiële middelen’
Stimuleringslening Duurzaam Thuis. ‘De Stimuleringslening was de beste oplossing naast onze eigen financiële middelen’
Ze wilden niet wachten tot ze alles zelf bij elkaar hadden gespaard. Het gezin van Roland uit het Limburgse Sint Geertruid vernieuwde met behulp van de Stimuleringslening Duurzaam Thuis hun dak en liet asbest verwijderen.
De Stimuleringslening is een maatwerkproduct waarmee een provincie of gemeente inwoners stimuleert om in een goede woon- en leefomgeving te investeren. De gemeente of provincie bepaalt de voorwaarden.
Tijdens hun zoektocht op internet naar fondsen of subsidies kwam het gezin gaandeweg de Stimuleringsregeling Duurzaam Thuis tegen. Roland: “Die vonden we in tegenstelling tot andere consumptieve kredieten vanwege het lage rentepercentage meteen interessant. Daarnaast is het mogelijk om versneld af te lossen. Dat is een groot voordeel ten opzichte van een hypotheek waar je dertig jaar aan vastzit met beperkte aflosmogelijkheden.”
Asbestvrij dak
Het gezin leende in totaal 22.000 euro. “Daarvan lieten we asbest verwijderen, het dak geheel opnieuw opbouwen en isolatieplaten aanbrengen van tien centimeter dik.” Na 2024 zijn asbestdaken verboden. Roland: “In onze woning zat de asbest onder het dak. Omdat dit niet in contact staat met de buitenlucht, is het niet verplicht om dit te verwijderen en konden we er geen subsidie voor krijgen. Omdat het dak toch echt aan onderhoud toe was en we asbest in ons huis geen prettig idee vonden, namen we de sanering meteen mee. Nu hoeven we de komende dertig jaar niet meer naar ons dak om te kijken. Dat is een fijne zekerheid, ook voor de waarde van het huis.”
Combinatie met eigen middelen
Het bleef niet bij de dakvernieuwing. “Ook de ramen en kozijnen zijn vernieuwd”, vervolgt Roland. “En we lieten spouwmuurisolatie aanbrengen. Dat deden we vanuit eigen financiële middelen. Het zijn wel maatregelen die binnen de Stimuleringslening passen en die een hoge energiebesparing opleveren. Maar dat wij minder leenden, was om de maandlasten laag te houden voor de komende vijftien jaar waarin we de lening aflossen.” Het gezin hoopte hun inbreng van eigen geld goed te maken met een kleine subsidiebijdrage. Die kregen ze echter niet. “Er liepen op dat moment geen regelingen en van de landelijke subsidieregeling was het potje al leeg. Het is zuur dat mensen die in een andere periode met maatregelen bezig zijn zo achter het net vissen. Daar ligt een schone taak voor de regering.”
Energie besparen als sport
Voor Roland en zijn gezinsleden is het nemen van energiemaatregelen bijna een sport aan het worden. “Een vriend inspireerde ons met zijn bijna energieneutrale woning. Dankzij de Stimuleringslening Duurzaam Thuis zijn we zelf ook al goed op weg om ons energiegebruik zo laag mogelijk te houden. Naast de recent doorgevoerde maatregelen dragen ook ledverlichting, een tijdschakelaar op de cv-pomp en zonnepanelen daar aan bij. Ons doel is onze energieleverancier aftroeven en zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. We weten dat het kan, want in onze vorige woning voorzagen we voor 97 procent in onze eigen elektriciteitsbehoefte. Voor nu staat vloerisolatie in de kelder op het verlanglijstje. Daarvoor zijn we aan het sparen.”
Meer weten?
Lees meer over de Stimuleringslening Duurzaam Thuis als consumptieve lening of als hypothecaire lening.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.