Hoe Limburg met Starterslening woningmarkt in beweging krijgt
Vijf vragen aan gedeputeerde Michael Theuns (Wonen).
De Provincie Limburg helpt gemeenten bij het verstrekken van de Starterslening. Deze aanpak werkt. Vorig jaar werden in de provincie maar liefst 799 Startersleningen verstrekt, een record. Wat maakt deze aanpak zo’n succes? Vijf vragen aan gedeputeerde Michael Theuns (Wonen).
Hoe werkt de Starterslening in Limburg?
“Van elke Starterslening die in Limburg verstrekt wordt, betaalt de gemeente 25% en de Provincie 75%. Zo zorgen we ervoor dat alle gemeenten mee kunnen doen. We helpen starters bij de aankoop van hun eerste huis, maar zorgen er ook voor dat de woningmarkt in beweging is. Dit doen we sinds 2007 en inmiddels doen alle gemeenten in Limburg mee. De Starterslening is in de loop der jaren uitgegroeid tot een vaste waarde in Limburg. Ik kwam zelf als gemeenteraadslid in de gemeente Beek voor het eerst in aanraking met de Starterslening. Ik ging de politiek in op het moment dat ik zelf woningzoekend was, dus ik was gemotiveerd om iets te doen aan de beschikbaarheid en betaalbaarheid van woningen. Ik vond het toen al een fantastisch instrument.”
Hoeveel Starterslening zijn er verstrekt in Limburg?
"Sinds 2007 zijn in onze provincie ruim 5500 Startersleningen verstrekt. De laatste maanden zien we een toename in het aantal aanvragen. Dat is voor een groot deel het gevolg van een (tijdelijke) daling van de woningprijzen op de Limburgse woningmarkt en een stabiele hypotheekrente in 2023. Er kwamen meer woningen beschikbaar binnen de maximale koopsom (280.000 euro) van de Startersleningen. Doordat meer starters een koopwoning hebben gekocht, komen er ook meer huurwoningen vrij. Dit zorgt voor een betere doorstroming op de woningmarkt.”
Limburg is de enige provincie die gemeenten helpt bij het verstrekken van de Starterslening. Waarom doet de Provincie dit?
“In eerste instantie nam het Rijk een deel van de kosten van de Starterslening op zich. Toen dat stopte was de vraag: gaat de Provincie bijspringen? Al snel bleek dat vooral kleine gemeenten zouden stoppen met de lening als ze de lasten helemaal zelf moesten dragen. Daarom hebben we besloten om als Provincie een duit in het zakje te doen.”
“Wij zijn dankzij de Essentgelden behoorlijk kapitaalkrachtig. Dat geld hoeft niet meteen allemaal uitgegeven te worden, maar we zijn ook geen spaarclub. Als we het op deze manier maatschappelijk renderend kunnen maken, is dat toch mooi? Daar komt bij dat het uitgeleende geld weer terugkomt, waardoor we het nogmaals kunnen uitgeven. Voor de Provincie is het dus een instrument met een laag risico.”
Wat doen jullie als provincie nog meer voor starters op de woningmarkt?
“We zijn nu aan het kijken naar ‘een straatje erbij’. Dit houdt in dat we kijken of we aan de randen van steden en dorpen kunnen uitbreiden. Dit doen we omdat we tempo willen maken en meer woningen willen creëren binnen de bestaande kaders. Zo zorgen we ervoor dat er voldoende betaalbare woningen beschikbaar komen voor iedereen.”
Hoe ziet de toekomst van de Starterslening in Limburg eruit?
“Het provinciale krediet voor uitvoering van de Startersleningen in 2024 is met 12 miljoen euro opgehoogd. De vraag naar de lening is echter zo groot dat er extra budget nodig is. De komende maanden gaan we kijken of en zo ja hoeveel we vanuit de Provincie beschikbaar stellen.”
De Starterslening in Limburg biedt starters op de woningmarkt een mogelijkheid om het gat tussen hun maximale leencapaciteit en de prijs van een woning te overbruggen. Deze aanvullende lening wordt aangeboden via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). De gemeente fungeert hierbij als financier en kan voorwaarden stellen aan de lening, zoals maximale leen- en aankoopbedragen.
Meer informatie
Meer weten over de Starterslening in Limburg? Neem contact op met Geert-Jan Berning, Relatiemanager Noord-Brabant en Limburg.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.