ruimte en milieu / Partnerbijdrage

‘Problemen starters binnen deze kabinetsperiode oplossen’

‘Problemen starters binnen deze kabinetsperiode oplossen’. Gemeenten kijken breed naar de startersproblematiek

xxx.4.jpg

Starters op de woningmarkt raken steeds verder op achterstand. Dat is niet alleen een probleem van de starter. Want onze toekomstige collega’s, verplegers, politieagenten en apothekers kunnen nergens wonen. Hoe brengen we daar verandering in? Meer bouwen! Focus op middenhuur! Ruimere financieringsmogelijkheden! Op het Platform Woonstarters zoeken ontwikkelaars, overheden, beleidsmakers, experts en financiers samen naar innovatieve oplossingen.

Platform Woonstarters is een initiatief van SVn in co-creatie met Bouwfonds Property Development (BPD), De Hypotheekshop, Vereniging Eigen Huis, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), provincie Limburg, Gemeentebelang Nunspeet, gemeente Kaag en Braassem, gemeente Tiel, Urbannerdam en Ikbouwbetaalbaar. Ook is er ruimte voor bijdragen van politici en partijen uit de markt. Platform Woonstarters verschijnt met zes digitale edities per jaar. De eerste editie van het digitale magazine van Platform Woonstarters is 1 oktober aangeboden aan de woordvoerders wonen in de Tweede Kamer.


Starter aan een woning helpen

Jan Willem van Beek, directeur SVn: “Ons gezamenlijke doel is de starter aan een woning helpen. En we hebben een duidelijke deadline: nog deze kabinetsperiode willen we de problemen van starters oplossen, dan wel oplossingen in gang zetten. Gelukkig lijkt na Prinsjesdag de urgentie nu ook in de Tweede Kamer door te dringen. Maar de starter van vandaag is nog niet geholpen.


Het probleem

De woningprijzen blijven stijgen. “Jonge huishoudens kunnen dit niet meer betalen”, schrijft hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer in de eerste editie van Platform Woonstarters. “Zij profiteren niet van de waardestijging, omdat ze hun koopbeslissing noodgedwongen steeds langer uitstellen. Daardoor wordt het voor hen steeds lastiger om op oudere leeftijd alsnog een woning te kopen, terwijl dat met gezinsuitbreiding vaak wel nodig is. We spreken ook wel van een verloren generatie op de woningmarkt.”


De oplossingen

De aan het platform verbonden partijen vinden dat dé oplossing niet bestaat, maar dat er wel een scala aan oplossingen (nodig) is waarbij partijen zelf, maar ook in samenwerking, de verantwoordelijkheid moeten nemen. Van Beek: “Op Platform Woonstarters delen we in een unieke samenstelling van partijen inspirerende ideeën en concrete handvatten voor beleidsmakers en bestuurders.” Boelhouwer ziet de Starterslening, sociale koopwoningen, erfpachtconstructies, en premies en bouwsparen als instrumenten om de positie van koopstarters te versterken. Volgens BPD is het vergroten van huurwoningen in het middensegment noodzakelijk om doorstroom te bevorderen.  


Gemeenten kijken breed naar de startersproblematiek

De Hypotheekshop pleit ervoor dat iedereen één keer in zijn of haar leven de mogelijkheid krijgt om de kosten koper mee te financieren in de hypotheek en dat periodieke schenkingen voor de aanschaf van een woning ook onder de eenmalige schenkingsvrijstelling vallen, zodat ook minder vermogende ouders hun kinderen kunnen helpen. Laurens Ivens (VNG): “Als VNG geven we met veel enthousiasme onze bijdrage aan dit platform. Gemeenten kijken breed naar de startersproblematiek. Er zijn simpelweg te weinig woningen en starters hebben meer kansen nodig. De schaarste in de volkskuisvesting kunnen gemeenten niet alleen oplossen. Rijk, provincies, gemeenten, ontwikkelaars en corporaties moeten de handen ineenslaan om de volkshuisvesting op orde te brengen, zodat starters daadwerkelijk een goede start hebben.”

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Wat over het algemeen veel starters over het hoofd hebben gezien en/of nog steeds niet zien is dat je eerst moet sparen voordat je überhaupt kunt denken aan het kopen van een woning. Als je dat niet kunt moet je ook niet mekkeren dat de huren nu te hoog zijn en het kopen van een woning te duur is.

Daarbij is het overigens wel een feit dat de Overheid de laatste 10 jaar - en ook nu nog steeds - aan alle kanten faalt met haar woningbouwbeleid en het opgang brengen van voldoende woningbouwproductie.