ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Realisatiefonds dé oplossing voor zonneveld in Barendrecht

Financiering project van energiecoöperatie De Groene Stroom.

SVn

Jan Jippes, De Groene Stroom: “Zonneveld de Punt is onderdeel van een groter zonneproject dat energiepartner Groendus exploiteert. De totale investering is ongeveer 2 miljoen euro, waar ons project voor 10% deel van uitmaakt. 

De Rabobank wees ons op het Realisatiefonds. Met de Realisatielening konden we via SVn vreemd vermogen aantrekken om het project mee te financieren. Een perfecte oplossing.

Jan Jippes

Schaalvoordeel

“Door aan te sluiten bij een groter project, behalen we schaalvoordeel. En het neemt voor de coöperatie rompslomp uit handen. De voorinvestering, de aanleg, het beheer , onderhoud en verzekering liggen in handen van Groendus. De rest doen we gezamenlijk. Zoals de verkoop van de energie. Dat werkt efficiënt. Een ander voordeel is dat wij draagvlak creëren in de omgeving en bij het gemeentebestuur, door als lokale partij mee te doen in een groter project.

Unieke locatie

“Ons zonneveld ligt op een unieke plek, op een kruispunt tussen twee spoorlijnen in. En vlak langs de A15. Het is gronddepot en dat geen andere bestemming kan krijgen door de omringende infrastructuur. Toch was er flink wat doorzettingsvermogen nodig om het project te realiseren. Nu grazen er tussen de zonnepanelen schapen ter onderhoud van de grond en staan er bijenkassen en bloemen voor de biodiversiteit. Een ecologisch verantwoord project dus. En daar zijn we best trots op!”

Wat is het Realisatiefonds?

  • Gezamenlijk fonds van Energie Samen, SVn, ASN, Triodos en Rabobank
  • Voor de financiering van energieprojecten door zon en wind
  • Speciaal voor Nederlandse energiecoöperaties

Meer weten over het Realisatiefonds? Klik hier voor meer informatie.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Aan het product duurzame energie is een steeds grotere behoefte. Om een idee te geven over zonpanelen: als je heel Nederland van zonenergie wilt voorzien moet je daarmee een land ter grootte van Spanje volledig bedekken. Aan het gebruik van zonpanelen (en ook aan windmolens) kleven -naast positieve energieeffecten- ook negatieve milieuaspecten. Het gebruik van niet afbreekbaar floatglas, lood, chemische stoffen, CO2 bij staalproductie etc. wordt bijvoorbeeld onvoldoende in beeld gebracht. Ook de opnamecapaciteit op het elektriciteitsnetwerk speelt een grote rol. Het gebruik van zonenergie en windenergie is dus minder duurzaam dan iedereen denkt of wil doen geloven. Als we niets doen ontstaat na afschrijving van deze materalen een grote milieuberg, die alleen kan worden geslecht of beperkt door hergebruik van materialen. Om die reden is het realiseren van meer mogelijkheden met kernenergie beter, schoner en door het gebruik tot op langere termijn veel duurzamer. Vanaf nu zijn dus véél meer ballen op kernenergie noodzakelijk.