ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Hoe overheden integrale regelingen inzetten

Met één regeling bijdragen aan verschillende beleidsdoelen.

duurzaam energiebesparen
Beeld: Shutterstock

Steeds meer overheden bieden samen met SVn regelingen aan waarmee huiseigenaren allerlei verbeteringen aan hun pand of woning kunnen financieren. Eén regeling waarmee verschillende maatregelen gefinancierd kunnen worden. Naast verduurzaming ook woningverbetering of asbestsanering bijvoorbeeld. Mensen die hun woning toch al verbouwen of levensloop bestendig maken, nemen meteen energiebesparende maatregelen. En andersom. Zo draagt één regeling bij aan verschillende beleidsdoelen. Vier voorbeelden op een rij.

Duurzaam Wonen Lening, Borne

Inwoners van de gemeente Borne kunnen met een Duurzaam Wonen Lening isoleren, hun woning levensloopbestendig maken, zonnepanelen op het dak plaatsen en het installeren van een warmtepomp financieren. Zij kunnen het geleende geld naast deze energiebesparende maatregelen ook gebruiken voor het aanpassen van de badkamer of het naar de begane grond verplaatsen van de slaapkamer. Zo helpt Borne ouderen om langer thuis te blijven wonen.

Woonlening, Den Helder

Met de Woonlening kunnen inwoners van Den Helder geld lenen voor het verbeteren van hun woning. Van het energiezuinig maken van de woning tot maatregelen op het gebied van levensloopgeschikt maken, asbestsanering, herstel van de fundering en klimaatadaptatie kunnen worden gefinancierd. Dankzij een extra bijdrage van de gemeente zijn de meeste leningen, de Verzilverlening uitgezonderd, renteloos.

Lening toekomstbestendig wonen, Lelystad

De Lening Toekomstbestendig Wonen van de gemeente Lelystad is bedoeld voor huiseigenaren die hun woning willen verbeteren. Zo kan de lening gebruikt worden voor het verduurzamen, levensloopbestendig maken en curatief onderhoud van de woning. Ook is het mogelijk om asbest verwijdering te financieren met deze regeling.

Stimuleringsregeling Toekomstbestendig Wonen, Gelderland

Met de Stimuleringsregeling Toekomstbestendig Wonen kunnen huiseigenaren geld lenen voor duurzame aanpassingen aan de woning. Met deze lening kunnen Gelderlanders onder meer het duurzamer of levensloopbestendig maken van hun woning of het verwijderen van asbest financieren. De leningen worden voor de helft gefinancierd door de provincie Gelderland. De andere helft financiert de gemeente. Er zijn verschillende leenvormen beschikbaar, zoals een consumptieve, hypothecaire of Verzilverlening.

Financiële regelingen in 327 gemeenten en 9 provincies

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten werkt aan het verbeteren van de kwaliteit van wonen en leven in Nederland. We bieden duurzame financieringsoplossingen aan verschillende doelgroepen. Van woningeigenaren en ondernemers tot verenigingen en projectontwikkelaars. Onze financieringen hebben een zogenoemde revolverende werking. Dat betekent dat het uitgeleende geld in de vorm van rente en aflossing terugkomt naar je gemeente of provincie. Zo kan het geld weer gebruikt worden voor nieuwe leningen. Veel gemeenten en provincies passen deze bewezen manier van duurzaam financieren bij SVn al toe.

Meer weten?
Neem contact met ons op.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.