Al 3 jaar een lagere energierekening en een warm huis
Al 3 jaar een lagere energierekening en een warm huis. Maatregelen financieren via het Nationaal Energiebespaarfonds
“Vroeger lekte mijn woning zo veel warmte dat het ’s winters altijd koud was”, vertelt Verbiest, die drie jaar geleden al vertelde over de aanleiding van zijn duurzame plannen. “Nu er zo goed geïsoleerd is en de warmtepomp met warmte uit de bodem de vloer verwarmt, is het in de winter zeer comfortabel. In de zomer gaat de warmte terug de bodem in en zorgt de warmtepomp voor vloerkoeling. Het HR+++ glas zorgt naast isolatie ook voor minder geluid van buiten. Mijn energierekening ging van 300 naar 40 euro per maand, maar dat bedrag bestaat meer uit vastrecht dan uit werkelijk gebruik van energie.”
Start met isolatie
“Als je wilt beginnen met verduurzamen, is isolatie de verstandigste keuze”, vindt Verbiest. “In comfort maak je dan meteen enorme stappen en de relatief kleine investering verdien je ook snel terug. Persoonlijk vind ik comfort belangrijker dan de centen. Een warm huis voelt prettig aan, je voelt het direct.”
Kangoeroewoning
De ambitie van Verbiest is een kangoeroewoning. “Door van mijn huis twee gescheiden leefruimtes te maken, kan ik een deel bijvoorbeeld verhuren. Dan werkt mijn woning voor mij, in plaats van andersom. Dat vind ik een fijn, toekomstbestendig idee. Helemaal mooi is het als de energierekening nul is. Daar ga ik langzaamaan naartoe werken door ook op de bovenverdiepingen HR-glas aan te brengen en de warmtepomp te koppelen.”
Aflossen met energiebesparing
Verbiest leende geld bij het Nationaal Energiebespaarfonds om de maatregelen te financieren. “Het was een verademing voor mij als ondernemer dat ik de Energiebespaarlening op vrij eenvoudige wijze kon aanvragen. Een bank ziet al snel risico’s, ook als het niet om een wereldbedrag gaat, dus daar kon ik niet terecht. Ik betaal nu weinig rente en los de lening deels af met de winst uit energiebesparing. Als ik klaar ben met aflossen, ga ik er zelfs aan verdienen. En tot die tijd profiteer ik al van het verhoogde wooncomfort. Een absolute win-winsituatie dus.”
Elektrisch rijden op zelf opgewekte stroom
“Sinds ik met verduurzamen begon, ben ik niet meer te stoppen”, aldus Verbiest. “Ik ga bewuster met energie om. Als elektrische apparaten aan vervanging toe zijn, kijk ik altijd naar de meest zuinige variant. Zo kocht ik onlangs een HR++ wasmachine. Met een beetje extra geld kun je dingen vaak duurzamer krijgen. Ooit hoop ik mijn elektrische auto te rijden op zelf opgewekte stroom uit zonnepanelen. Daarvoor ben ik afhankelijk van de gemeente Zaanstad, want de parkeerplaats voor mijn deur is niet van mij.”
Duurzame tips van Peter
- Kies voor kozijnen van kunststof in plaats van hout. Die isoleren beter en zijn onderhoudsarm. Schilderen hoeft bijvoorbeeld niet.
- Vraag een deskundige voor een energieadvies op maat. Die komt met een op jouw woning afgestemd totaalplaatje met dingen die je zelf niet gauw bedenkt.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.