ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Kantoren, fabrieken en winkelpanden sneller transformeren tot woningen

SVn richt Transformatiefaciliteit op samen met ministerie

SVn

De opgaven op gebied van volkshuisvesting zijn groot. Met financieringsoplossingen steunt SVn beleidsdoelen van overheden in nieuwbouw, bestaande bouw en verduurzaming. In het magazine Publiek Denken leggen bestuurders Stella Vos en Arjen Gielen uit hoe SVn bijdraagt aan betaalbare en kwalitatief goede woningen voor iedereen.

Risicodekking

Leningen van SVn kunnen de smeerolie zijn die nodig is om de huidige woningbouwopgave op stoom te krijgen. Gielen: “De minister voor Volkshuisvesting heeft ambitieuze doelen. Hij zet in op 100.000 nieuwe woningen per jaar, inclusief flexwoningen. Twee derde van die woningen moet betaalbaar zijn en bereikbaar voor midden- en lagere inkomens. Projectontwikkelaars, woningcorporaties en andere partijen moeten daarin hun rol pakken. Maar als de overheid publieke eisen stelt aan betaalbaarheid, moet daar ook publiek geld bij om risico’s te dekken. Zeker gezien de hoge bouwkosten van dit moment. Samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben we daarom de Transformatiefaciliteit opgericht.”

‘SVn stapt in waar de markt de opgaven in volkshuis­vesting niet wil of kan oppakken’

Arjen Gielen

Publiek-private samenwerking

Met de Transformatiefaciliteit ondersteunt SVn de ambitie van het rijk om een groot aantal woningen te creëren door de transformatie van kantoren, fabrieken en winkelpanden. Stella Vos: “Dit soort projecten kent een lange onzekere aanloopfase en is in die fase minder aantrekkelijk voor investeerders. Met onze voorfinanciering bieden we meer zekerheid. In de regel financieren we een paar jaar tot de start van de bouw van het project. Daarna nemen de banken de financiering over.”

‘Soms financieren we projecten samen met private partijen. Ook stimuleren we met onze regelingen nieuwe woonvormen, zoals wooncoöperaties, waarbij bewoners een wooncomplex bouwen of kopen en die vervolgens aan zichzelf verhuren. Banken financieren dat tot 60 procent. Met de gemeente Amsterdam hebben we een lening ontwikkeld, waarmee wooncoöperaties een gebouw kunnen ontwikkelen of een wooncomplex kunnen kopen.’

Maatwerk

Gemeenten en provincies die SVn willen inschakelen om beleidsdoelen te bereiken, hoeven zich niet te beperken tot bestaande regelingen, stellen Vos en Gielen. ‘Zij zijn onze deelnemers. Dus als ze een vraagstuk hebben op het gebied van beter wonen en leven, dan ontwikkelen we samen met onze partners een financieringsoplossing op maat. We steunen ze graag.’ 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.