ruimte en milieu / Partnerbijdrage

'Energie besparen is niet aantrekkelijk, opwekken wel'

'Energie besparen is niet aantrekkelijk, opwekken wel'. Duurzaamheid laat zich niet dwingen

foto-zonneplan.jpg

Nederland groener en toekomstbestendig maken. Door de energievraag en de CO2 uitstoot te verlagen. En met duurzame energie in plaats van fossiele energie. De energietransitie; een flinke opgave waar iedereen aan kan én moet bijdragen. Maar hoe?

Eerst besparen, daarna opwekken. Zo luidt de basisgedachte van Trias Energetica; een strategie om gebouwen energiezuinig of -neutraal te maken. Ook de overheid stimuleert gebouweigenaren om eerst te isoleren en daarna pas te kiezen voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Eerst de energievraag reduceren, lijkt logisch. En toch zet Erwin Herbert, Marketing Manager bij Zonneplan, hier zijn vraagtekens bij.


Opwekken maakt enthousiast

“Beginnen bij energiebesparing klinkt in theorie mooi, maar is geen aantrekkelijke aanjager voor huiseigenaren. Uiteraard is er niets mis mee om de energielekken van je huis aan te pakken, iedereen wil immers comfortabel wonen. Maar de energietransitie bij woningen komt hierdoor maar mondjesmaat op gang. Ook moeten we de huiseigenaar centraal stellen, wat bij hem of haar past, en niet het beleidsdoel. Door opwekken worden mensen bewust van de waarde van duurzame energiebronnen en raken ze enthousiast. We zijn er bij Zonneplan van overtuigd dat andere maatregelen, zoals isolatie, daarna vanzelf volgen. Wij horen dit ook terug van onze klanten. Ongeveer drie maanden na plaatsing van de zonnepanelen nemen we contact met hen op om hun ervaringen te horen. Ze vertellen ons vaak vol enthousiasme dat ze energiebewuster zijn gaan leven en openstaan voor aanvullende duurzame maatregelen.


Duurzaamheid laat zich niet dwingen

Ook een integrale aanpak, dus meerdere maatregelen tegelijk aanbieden, blijkt niet succesvol. Het zorgt voor een overload aan informatie en keuzestress. Huiseigenaren vinden het vaak lastig om al die keuzes tegelijk te nemen en raken in de war van zoveel techniek en rompslomp. In het verleden hebben wij onze klanten ook geprobeerd te verleiden met zowel zonnepanelen als isolatiematerialen. Maar met tegenvallende resultaten. Klanten zagen door de bomen het bos niet meer en haakten af. En dan hebben we het nog niet eens over het financiële plaatje. Gelukkig kan de Nationale Energiebespaarlening of de Duurzaamheidslening van SVn uitkomst bieden.


Elektriciteit is de toekomst

De behoefte aan elektriciteit gaat in de toekomst verviervoudigen. We moeten ons hier meer op voorbereiden, niet te afwachtend en te voorzichtig zijn. Er is zoveel stroom op te wekken, waarom benutten we deze duurzame kansen niet optimaal? In de toekomst willen we daarom, naast het leveren van zonnepanelen, de overvloedige energie van de zon stap voor stap toegankelijk maken voor iedereen. Denk hierbij aan het toepassen van warmtepompen en laadpalen om de zonne-energie efficiënt te gebruiken, het opslaan van overtollige energie middels accu’s en elektrische auto’s en tot slot het regelen van energiestromen tussen klanten van Zonneplan. Dit is het plan van Zonneplan. Een plan waarmee we het opwekken van energie een centraal thema willen maken in de duurzame discussie rondom particuliere woningen.


Lokale samenwerking

Zodra een gemeente een aantrekkelijke financiering aanbiedt, willen wij graag met onze dienstverlening bijdragen aan de versnelling van de lokale energietransitie. En om aan de vraag te kunnen voldoen, werken we vaak samen met lokale bedrijven. Een gemeente kan ook contact met ons opnemen om samen een lokale aanpak op te starten. Een mooie win-win situatie: wij leveren de zonnepanelen en met de inzet van lokale monteurs wordt de werkgelegenheid in die gemeente gestimuleerd.”

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.