Aan de slag met financieringsoplossingen voor wooncoöperaties
Overheden kunnen, met hulp van SVn, een rol pakken.
Wooncoöperaties zijn in opkomst. Op verschillende plaatsen in Nederland wordt ervaring opgedaan met deze vorm van gemeenschappelijk wonen. De grootste uitdaging: de financiering. “Daar kunnen overheden, met onze hulp, een rol pakken”, signaleert Bert van der Weerd, Manager Klant & Markt van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn).
Een wooncoöperatie is een vorm van collectief wonen. Bewoners bepalen samen hoe zij het gebouw beheren. Door zich te verenigen in een wooncoöperatie, kunnen bewoners specifieke wensen voor een woning mogelijk maken en een betaalbare (huur)woning realiseren. De wooncoöperatie bouwt een wooncomplex of neemt een wooncomplex van een woningcorporatie over. Vervolgens kunnen de leden van de wooncoöperatie de woningen huren.
Financiers zijn terughoudend
Banken en andere financiers zijn vaak terughoudend met het financieren van een wooncoöperatieproject, ziet Van der Weerd. Daarom zet de gemeente Amsterdam zich samen met SVn in voor deze doelgroep. “De bank financiert ongeveer 70 procent en de eigen inbreng van de leden van de wooncoöperaties is minimaal 5 procent.” Voor het ontbrekende deel kunnen wooncoöperaties in Amsterdam een beroep doen op de Stimuleringslening Wooncoöperaties Amsterdam van SVn. “We zien dat daar veel interesse voor is.”
SVn heeft een oplossing op de plank
In Amsterdam zijn inmiddels verschillende wooncoöperaties dankzij een Stimuleringslening gestart met de bouw van hun woondroom. Ook andere gemeenten geven wooncoöperaties de ruimte, ziet Van der Weerd. “Ze stellen bijvoorbeeld grond beschikbaar of helpen geïnteresseerden op weg met een steunpunt.” Voor de financiering is vaak geen oplossing beschikbaar. “Dat is zonde, want SVn heeft een oplossing op de plank liggen waar gemeenten meteen mee aan de slag kunnen.”
Nationaal Fonds voor Wooncoöperaties
Eind 2022 werd met brede steun een motie aangenomen voor de oprichting van een Nationaal Fonds voor Wooncoöperaties. “SVn wil daar een actieve bijdrage aan leveren”, zegt Van der Weerd. Voor de oprichting van een Nationaal Fonds voor Wooncoöperaties is inmiddels 40 miljoen euro gereserveerd. Met dit geld, aangevuld met geld vanuit de markt, kunnen naar schatting 500 woningen gerealiseerd worden. “Een zeer mooie uitkomst van het recent gehouden rondetafelgesprek in de Tweede Kamer, vindt Van der Weerd.”
Meer informatie?
Wil je meer weten over het financieren van wooncoöperaties? Neem dan eens contact op met de relatiemanager van SVn.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.