Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Stikstofuitspraak beïnvloedde bouw niet

Het beruchte stikstof-arrest van de Raad van State had nauwelijks effect op het aantal afgegeven bouwvergunningen.

22 september 2023
Stikstof-woningbouw.JPG

Hel en verdoemenis vreesde de bouwwereld nadat de Raad van State in november 2022 de vrijstelling voor de bouwwereld afschoot die van kracht was sinds de uitspraak van diezelfde raad over het Programma Aanpak Stikstof (PAS). De bouw zou er door ‘gegijzeld’ worden, aldus NEPROM-voorzitter Jan Fokkema. Er blijkt nu van geen enkel negatief effect sprake.

FEC Analist (B) - Klantoffboarding

Yacht
FEC Analist (B) - Klantoffboarding

Teamleider Commissie Werkelijke Schade S14

JS Consultancy
Teamleider Commissie Werkelijke Schade S14

Stijging

Dat concludeert Jan Rouwendaal, hoogleraar aan de Vrije Universiteit, in een artikel in ESB. Volgens hem was er in de maanden voorafgaand aan de uitspraak sprake van een daling in het aantal afgegeven bouwvergunningen. ‘Hierbij kan er geen sprake zijn van anticipatie: het arrest kwam als een donderslag bij heldere hemel.’  Meteen na de uitspraak stegen de bouwvergunningen juist weer.

Stikstofgevoelig

Rouwendaal nam ook gebieden onder de loep waar de beperkingen als gevolg van de uitspraak vooral van kracht waren: de 130 stikstofgevoelige natuurgebieden met omringende bufferzones. Ook daar ontwikkelde het aantal verleende bouwvergunningen zich niet negatiever dan elders. ‘We vinden aan de buitenrand van dit gebied zelfs een toename van het aantal verleende bouwvergunningen ten opzichte van de rest van Nederland’, oordeelt Rouwendaal. ‘Die toename is er niet in de kern van het getroffen gebied. Maar de ontwikkeling van het aantal bouwvergunningen is daar ook niet significant slechter dan die in de gemeenten die in hun geheel meer dan 2,5 kilometer van de kwetsbare Natura 2000-gebieden liggen.’

Verlegd

Volgens Rouwendaal is het belangrijkste effect van de uitspraak dat bouwers hun activiteiten ‘wat hebben verlegd van gemeenten waarvan grote delen binnen Natura 2000-gebieden vielen, naar gemeenten meer aan de rand van de Natura 2000-gebieden.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Fokkema en Rouwendaal leven onder een steen. Talloze voor 2023 en later geplande bouwkundige en infrastructurele projecten zijn namelijk in 2022 door de Overheid/Raad van State afgeschoten. Grotere bouwbedrijven kunnen hun hoofd nauwelijks meer boven water houden en hebben voor dit jaar en de komende jaren al noodzakelijke productieverlagingen aangekondigd, dit alles veroorzaakt door slecht aangekondigd en gestart stikstofbeleid. Dit jaar worden niet eens 50.000 nieuwbouwwoningen gerealiseerd.
Hans Bakker
Volgens hoogleraar Peter Boelhouwer moeten er tot 2030 2 miljoen woningen worden bijgebouwd. Dit omdat de ramingen van de bevolkingsgroei zoals door het cbs geraamd veel te conservatief zijn. Bij ongewijzigd beleid. Het gaat erom het beleid te wijzigen en de bevolkingsgroei te stabiliseren. Al die artikelen in binnenlands bestuur zouden erover moeten gaan hoe de bevolkingsgroei in te perken, in plaats van hoe we meer kunnen bouwen.
P. Smit
"...moeten er tot 2030 2 miljoen woningen worden bijgebouwd."

Die woningen gaan er imho hoe dan ook komen: Nederland TriStateCity.
Bert Bakker
Gaat u maar rustig slapen terwijl wij u vierkant in uw gezicht uit blijven lachen.
Hans Bakker
Er is een prima boek uitgekomen getiteld “hoe migratie echt werkt” van Hein de Haas. Hij zegt daarin dat het debat over immigratie is losgezongen van de realiteit. De arbeidsmigratie is de grote motor achter de bevolkingsgroei en dat willen we met z’n allen niet onder ogen zien. Arbeidsmigratie is de grote motor achter het woningtekort. Niet alleen het debat over immigratie is losgezongen van de realiteit, maar ook het debat over woningbouw. We bouwen met z’n allen omdat we de arbeidsmigratie voor kassen, slachterijen en distributiecentra klaarblijkelijk in stand willen houden.
Advertentie