Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Doek valt voor Stadsbouwhuis

Het Leidse Stadsbouwhuis moet plaats maken voor nieuwbouw. Aan de oproep van de lokale historische vereniging en erfgoedorganisaties Heemschut en het Cuypers, om het gebouw tot gemeentelijk monument te verklaren, wordt door het stadsbestuur geen gehoor gegeven.

31 augustus 2021
stadsbouwhuis.jpg

Het Leidse Stadsbouwhuis moet plaats maken voor nieuwbouw. Aan de oproep van de lokale historische vereniging en erfgoedorganisaties Heemschut en het Cuypersgenootschap, om het gebouw tot gemeentelijk monument te verklaren, wordt door het stadsbestuur geen gehoor gegeven.

Woningen

In een collegebericht stelt het gemeentebestuur dat ook de gemeenteraad heeft ingestemd met het bouwen van woningen in het noorden van de Leidse binnenstad. Volgens het college zou een aanwijzing als monument teveel negatieve gevolgen hebben voor de herontwikkeling van dat deel van de stad. En dat weegt zwaarder dan het behoud van het gebouw.

 

Bestemming

Er zijn ook initiatieven om het oude gemeentekantoor, inmiddels al een paar jaar niet meer als kantoor in gebruik, een nieuwe bestemming te geven als gemengde woon/werk-locatie. Maar de gemeente denkt dat daarmee niet voldoende woonkwaliteit kan worden behaald, en wordt de parkeerdruk te groot.

 

Teleurgesteld

Het Cuypersgenootschap, Bond Heemschut en de historische vereniging Oud Leiden zijn teleurgesteld over het eerdere besluit om het gebouw te slopen. Het eind jaren zeventig gebouwde kantoor heeft weliswaar weinig uitgesproken liefhebbers, maar de erfgoedorganisaties wijzen erop dat het een schoolvoorbeeld is van het structuralisme, een architectuurstroming die bij het ontwerp van gebouwen meer wilde uitgaan van menselijke maten en structuren.

 

Structuralisme

Veel van die structuralistische gebouwen bestaan inmiddels niet meer. De stroming was vooral populair in de jaren zestig en zeventig en had zijn invloed op woningbouw, zoals de kubuswoningen in Rotterdam, en op kantoorontwerp. Dat laatste is goed terug te zien in het Apeldoornse (voormalige) Centraal Beheer-gebouw.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Sinds Rietveld niet meer zo'n lelijk gebouw gezien.
Advertentie