Raadsvragen over afschaffen loting nieuwbouwwoningen Utrecht
De SP-fractie in de gemeenteraad van Utrecht heeft raadsvragen gesteld over het afschaffen van het lotingssysteem bij de verkoop van nieuwbouwwoningen in de wijk Leidsche Rijn. De partij vreest voor woekerpraktijken nu de woningen per opbod worden verkocht.
Nieuwbouwwoningen in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn worden onbetaalbaar voor starters en mensen met een minder dikke portemonnee. Dat vreest fractieleider Tim Schipper van de SP in Utrecht, nu het lotingssysteem voor nieuwe huizen is afgeschaft. Deze maand worden voor het eerst appartementen per opbod boven de vraagprijs verkocht.
Bieden boven de vraagprijs
Het betreft 63 woningen in het centrum van Leidsche Rijn. Eerder gingen 81 vergelijkbare huizen zo snel van de hand dat de verkopende makelaar en ontwikkelaar ASR nu besloten hebben niet meer te loten maar belangstellende bewoners te laten bieden. De woningen hebben een oorspronkelijke marktwaarde van rond de 240.000 euro, maar zullen nu naar verwacht wordt boven de vraagprijs weggaan.
Vragen aan eigen wethouder
Coalitiepartner SP heeft raadsvragen gesteld aan het Utrechtse College, waarin VVD-wethouder Kees Geldof verantwoordelijk is voor het woonbeleid. Fractievoorzitter Schipper wil van hem weten of het college iets kan en wil doen om woekerpraktijken te voorkomen. Hij spreekt van een ‘zeer ongewenste ontwikkeling, waarbij woningzoekenden in Utrecht worden uitgemolken door ontwikkelaars en makelaars. Een hele grote groep adspirant-kopers zal hierdoor buiten de boot vallen’.
Stel maximale verkoopprijs
Schipper vraagt zich af of er überhaupt afspraken zijn gemaakt over de manier van verkoop in Leidsche Rijn. ‘Zo ja, welke? Zo nee, welke mogelijkheden heeft het College om alsnog in te grijpen?' Sowieso vindt de SP dat er ‘keiharde afspraken vooraf nodig zijn over de maximale verkoopprijzen in de stad, om woekerpraktijken in te dammen.' Hij roept het college dan ook op toekomstige bouwprojecten aan een maximale prijs te binden, desnoods in combinatie met een beding om speculatie door snelle verkoop tegen te gaan. ‘Is het anti-speculatie beding in Leidsche Rijn van kracht?', vraagt de SP zich verder af. ’En zo nee, waarom dan niet’. De gemeente wil hangende de beantwoording van de raadsvragen niet reageren.
Reacties: 6
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Daarom is loten het meest eerlijke systeem.
Naast het antispeculatiebeding zou je als gemeente ook kunnen overwegen een woonvergunning te koppelen aan de koop, zoadat de koper er ook daadwerkelijk gaat wonen.
Je voorkomt ermee dat speculanten,/investeerders een appartement kopen en deze (duur)verhuren. Zij krijgen hierdoor een hoger/beter rendement.
De gemeente zal meer grip moeten krijgen op de woningmarkt, juist nu in tijden van schaarste.
Bovendien is het te zot voor woorden dat er 72 jaar na WO2 nog steeds woningnood is in delen van een van de rijkste landen van de wereld.