ruimte en milieu / Partnerbijdrage

Strijden tegen de verkeerde beeldvorming

Strijden tegen de verkeerde beeldvorming. Zonneparken hebben het tij niet mee

06 februari 2020
SolarEnergyworks-Feiten.png

‘Heel Nederland komt vol te staan met lelijke zonneparken’. Of: ‘de bouw van zonneparken gaat ten koste van kostbare landbouwgrond’. Ook veel gehoord: ‘zonneparken zijn het nieuwe asbest, ze veroorzaken gevaarlijk afval’.

Afgaande op de reacties op onze Facebookpagina zijn zonneparken een levensgrote bedreiging voor van alles en nog. Een groter gevaar lijkt nauwelijks mogelijk. Zonneparken hebben het tij niet mee, althans in de beeldvorming.

Dat is op zijn minst opvallend, want objectief gezien valt er weinig in te brengen tegen zonneparken. Zeker op de manier zoals wij van Solar Energy Works ze aanleggen: op landbouwgrond, ingepast in het landschap. Als je niet weet dat ze er zijn, zie je ze niet. Door onze aanpak worden onze zonneparken op den duur zelfs kleine, groene oases van biodiversiteit.

Bovendien bieden wij ‘opruimgarantie’: na maximaal dertig jaar breken we onze zonneparken netjes af. De grond leveren we spic en span op, klaar voor landbouw, woningbouw of recreatie. Niet heel ingewikkeld of kostbaar, want zonnepanelen zijn geen chemisch afval en er hoeft dan ook niet gesaneerd te worden. De zonnepanelen zelf laten we recyclen.

De meeste Nederlanders zijn er inmiddels van overtuigd dat we snel moeten overschakelen naar een meer duurzame energievoorziening. Rijk, provincies en gemeenten zetten ook al vol in op de energietransitie en daarin is voor zonne-energie een belangrijke rol weggelegd.

Dus vanwaar die weerstand? Is het, zoals vaker, simpel een geval van NIMBY: ga gerust je gang maar Not In My BackYard?

Ongetwijfeld speelt dat mee. Mensen houden nu eenmaal niet van veranderingen. Ieder bouw- of ander plan zien ze in eerste instantie als een potentiële aantasting van hun leefomgeving en dus een reden om de hakken in het zand te zetten.

Toch speelt bij zonneparken meer, merken wij op informatieavonden. Zonneparken zijn een nieuwe technische ontwikkeling die, zoals bij veel technische ontwikkelingen, veel vragen oproept. Vaak terecht vragen overigens, zoals: is het gevaarlijk? Zijn mijn gezin en ik straks de pineut? Kan ik straks nog wel genieten van het uitzicht of mijn dagelijks rondje met de hond?

Maar de (negatieve) beeldvorming over zonneparken komt ook voort aan gebrek aan kennis, aan niet op feiten maar op angst en wantrouwen gestoelde aannames. Het valt niet mee die angst en dat wantrouwen weg te nemen, maar we moeten het toch altijd blijven proberen. Want of wij het met elkaar nu willen of niet: die aankomende energietransitie is een gegeven. En daarvoor hebben we zonneparken hard nodig!

Geïnteresseerd in de echte feiten over zonneparken?

Download hier onze whitepaper

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

rekenaar / medewerker
Redactie BB: wees eens wat kritischer!

Dit is geen ingezonden mededeling die een vooraankondiging rechtvaardigt. Dit is een reclameboodschap en niets meer of minder.

Inderdaad dit is uw brood en dit heet preken voor eigen parochie.

Laten we bij het opwekken van zonne-energie eerst maar eens kijken naar de mogelijkheden op particuliere daken zodat de subsidies en voordelen van de transitie nu eens niet naar de grootgrutters gaan maar naar individuele burgers.
Anton Schouten / Gepensioneerd docent
Het is te gek voor woorden, dat zonnejaren en windmolens wel buiten de bebouwde kom gebouwd mogen worden en met de schrijnende woningnood geen huizen.

Wat is belangrijker, de energie transitie of dat mensen normaal kunnen wonen? E.e.a. gaat te geforceerd en wordt door gedrukt of spelen andere belangen hier een rol?
Anton Schouten / Gepensioneerd docent
Het is te gek voor woorden, dat zonnejaren en windmolens wel buiten de bebouwde kom gebouwd mogen worden en met de schrijnende woningnood geen huizen.

Wat is belangrijker, de energie transitie of dat mensen normaal kunnen wonen? E.e.a. gaat te geforceerd en wordt door gedrukt of spelen andere belangen hier een rol?
Petra
"...die aankomende energietransitie is een gegeven. En daarvoor hebben we zonneparken hard nodig!"



Deze stelling vergeef ik u, zonneparken zijn tenslotte uw brood.



Kloppen doet de stelling m.i. niet: zonneparken dragen maar een minimaal aandeel bij in onze energiebehoefte en zijn bovendien onbetrouwbaar in hun opbrengst: wiebelstroom.



Heet wordt tijd dat we ons goede geld gaan uitgeven aan betrouwbare vormen van energie-opwekking zoals kernenergie (gesmolten zoutreactoren).