Opluchting provincies: RvS overrulet stikstofadvies rechtbank
Woningbouwplan Delversduin in Bergen kan doorgaan. De Raad van State oordeelt anders over de stikstofuitsoot dan de rechtbank Noord-Holland.
162 woningen zal Delversduin slechts gaan tellen. Toch werden ze eind april landelijk nieuws. De rechtbank in Haarlem oordeelde toen dat de provincie Noord-Holland ten onrechte een natuurvergunning had afgegeven, gebruikmakend van de ruimte die ontstond door snelheidsverlagingen op snelwegen. De stikstofuitstoot die daar werd bespaard, mocht niet zonder voorwaarden in de gemeente Bergen weer worden uitgestoten.
Bom
De Haarlemse uitspraak legde een bom onder de bouwplannen van veel meer provincies, die er allemaal van uitgingen dat het beperken van verkeersuitstoot ten faveure van woningbouw was geoorloofd. Dat door het kabinet-Rutte bedachte plan om de wooncrisis op te lossen, viel daarmee voor een groot deel in duigen. Maar nu is er dan toch hoop.
Ongegrond
De Raad van State oordeelt dat alle bezwaren die door omwonenden worden aangevoerd – onder andere op het gebied van inspraak, overlast door toenemend verkeer en nadelige gevolgen voor de natuur – ongegrond zijn. Volgens de Raad heeft de gemeenteraad bij de vaststelling van het bestemmingsplan voldoende gedaan om alle aspecten te laten meewegen. De gemeente koos voor interne saldering om de extra stikstofuitstoot als gevolg van de bouwpannen te compenseren.
Gemeenteraad
In een toelichting laat de Afdeling Rechtspraak van de Raad van State weten dat zij zelf niet beoordeelt of het woningbouwplan Delversduin in overeenstemming is met de principes van ‘een goede ruimtelijke ordening’. Dat is uitsluitend aan de gemeenteraad. Wel beoordeelt de Afdeling aan de hand van de beroepsgronden of het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan in overeenstemming is met het recht. Daarbij kan aan de orde komen of nadelige gevolgen van het plan onevenredig zijn in verhouding tot de met het plan te dienen doelen.
2026
‘Dat niet volledig tegemoet is gekomen aan de zienswijze van de partij(en) die in beroep is/zijn tegen de vaststelling van het bestemmingsplan, betekent nog niet dat het besluit om die reden onrechtmatig is’, aldus de Raad van State. En daarom kan projectontwikkelaar BPD nu toch in Egmond aan den Hoef, gemeente Bergen, gaan bouwen. In 2026 moet de wijk zijn afgerond.
Welke mensen dragen de lasten? De gewone Nederlander. Dus wat moeten we met z’n allen doen om van het woningtekort af te komen? Juist, de verdienmodellen die onderliggend zijn aan de immigratie beperken. Dat zijn verdienmodellen van werkgevers, maar ook verdienmodellen van politici die electoraal baat hebben bij het laten voortbestaan van problemen. Zolang er problemen zijn, kan er iets geroepen worden tijdens verkiezingen dat stemmen trekt.