Woningnood loopt in 2024 gestaag op
Grondgebrek, een hoge rente en stijgende bouwkosten belemmeren de woningbouw. Tegelijk groeit de bevolking sterk.
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, CDA) geeft alvast een winstwaarschuwing af voor de woningmarkt in 2024. Met name in 2024 zal volgens De Jonge ‘een dip te zien zijn’ in de woningproductie.
Rente en inflatie
Hoelang de terugval duurt en hoe diep die zal zijn, hangt volgens de minister af van de ‘verdere ontwikkelingen en onzekerheid in met name de rente en inflatie’. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer in de laatste voortgangsrapportage van het Programma Woningbouw.
Bevolkingsgroei
De problemen wonder vergroot doordat de Nederlandse bevolking harder groeit dan verwacht. In 2022 kwamen er 227.000 inwoners bij, twee keer zo veel als in 2021. Dat kwam vooral door de toegenomen migratie. Later dit voorjaar volgen nieuwe prognoses van de bevolkingsgroei.
550 miljoen
De Jonge roept provincies en gemeenten op om alternatieve bouwlocaties aan te wijzen. Hij voert hierover met hen al 'versnellingsgesprekken'. De Jonge zegt decentrale overheden 250 miljoen euro toe als ‘start-bouwimpuls’ en nog eens 300 miljoen euro voor het versneld realiseren van flexwoningen.
Daarnaast wil hij met het Plan van aanpak versnellen processen en procedures woningbouw de ontwikkeltijd van een woningbouwproject – nu gemiddeld zeven tot tien jaar – flink verkorten.
Het echte probleem zit bij de EU, jarenlang slecht rentebeleid van Draghi c.s. en de buitengrenzen wagenwijd open met "onvoorziene" effecten.
De overbetaalde ambtenaren in Brussel komen telkens weer met nieuwe wetgeving die wringt met bestaande wetgeving, ze snappen het niet. Dit is precies de reden waarom het VK uit de EU is gestapt.
De Jonge loopt samen met Rutte voortdurend achter de voorspelbare feiten aan met loze beloftes en mega subsidies die de belastingbetaler moet ophoesten. De recessie staat voor de deur aldus topeconoom Nouriel Roubini en dan bouw je zelfs geen woningen met subsidie.