Overheid koopt duurzamer in
Overheden worden steeds beter in verantwoord inkopen, zegt het RIVM. Dat leidt tot een daling van CO2-uitstoot en meer banen.
Overheden worden steeds beter in het verantwoord inkopen van goederen en diensten. Door bij de inkoop rekening te houden met duurzaamheid, is de uitstoot van broeikasgassen in de jaren 2019 en 2020 verminderd met een hoeveelheid die gelijkstaat aan de uitstoot van zo'n 345.000 huishoudens, becijfert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapportage.
Maatschappelijk verantwoord inkopen
Met ‘maatschappelijk verantwoord inkopen’ wil de overheid zelf het goede voorbeeld geven. Bijvoorbeeld bij het afsluiten van energiecontracten, het afnemen van ICT-diensten en de inrichting van kantoren.
Naast het milieu kijken de Rijksoverheid, provincies en gemeenten daarbij ook naar de gevolgen van hun uitgaven voor de arbeidsmarkt. Sinds 2015 onderzoekt het RIVM elke twee jaar het effect van dit beleid. De conclusie is dat er een stijgende lijn in zit: de CO2-besparing was de afgelopen jaren groter dan in de jaren daarvoor.
Minder CO2-uitstoot, meer banen
Het RIVM heeft berekend dat de CO2-uitstoot dankzij dit beleid is gedaald met zeker 6,8 megaton aan CO2 per jaar, 1433 kilo stikstofoxiden en 91 kilo fijnstof. ‘Daarnaast is 292.000 kilo aan grondstoffen bespaard’, vult het instituut aan. Daarnaast zorgde de inkoop in de onderzochte jaren voor ruim 2600 voltijdsbanen voor mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’ en stagiairs.
In totaal geeft de overheid jaarlijks zo'n 85 miljard euro uit aan diensten, producten en arbeidskosten. Sommige besparingen kan het RIVM niet goed berekenen. Als de overheid bijvoorbeeld afziet van een aankoop, bijvoorbeeld door oudere materialen langer te gebruiken, wordt dat in deze monitor niet meegenomen. Dat is wel ‘de meest duurzame optie’, benadrukken de opstellers van de monitor.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.