Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Regeling tegen zwerfvuil veroorzaakt meer zwerfvuil

Sinds het statiegeld werd ingevoerd op blikjes en klein plastic neemt het zwerfvuil in veel grote steden toe.

01 augustus 2023
zwerfvuil in park
Shutterstock

Het is een onverwacht neveneffect van een nieuwe regeling die het straatvuil juist moet tegengaan. Veel afvalbakken worden omgekeerd of doorzocht op zoek naar blikjes en kleine plastic flesjes die sinds 1 april 15 cent waard zijn. Daardoor treedt rondom die bakken extra vervuiling op.

Secretaris-directeur

Wetterskip Fryslân via BeljonWesterterp
Secretaris-directeur

Beleidsadviseur Sociaal Domein

Latentis in opdracht van Provalu
Beleidsadviseur Sociaal Domein

Overlast

Amsterdam, Rotterdam en Utrecht – ze zien het allemaal gebeuren. De troep die rond afvalbakken ontstaat als gevolg van het werk van zogenaamde statiegeldjagers, die de bakken afschuimen op zoek naar blik of kleine plastic flesjes. Elk onbeschadigd exemplaar levert in de supermarkt 15 eurocent op. Bij een hele vuilniszak vol loopt het op richting de 10 euro. Nieuwe vervuiling en overlast zijn vaak het gevolg, waar de maatregel bedoeld was om weggegooid vuil terug te dringen. Amsterdam kondigt inmiddels aan dat het extra personeel gaat inzetten om open afvalbakken van vuilniszakken te voorzien en de rommel eromheen op te ruimen.

Doneerrekjes

In mei jongstleden besloot de gemeente al om de afvalbakken in het centrum van zogenaamde doneerrekjes te voorzien. Daar kunnen mensen hun lege blik of flesje in achterlaten, waardoor er door statiegeldjagers niet meer in de bakken hoeft te worden gegraaid. Hoewel dergelijke rekjes gevoelig blijken voor ander afval, wil Amsterdam ze nu ook gaan inzetten in andere wijken.

Automaat

De gemeente Rotterdam heeft bij wijze van proef in drie parken en op het Noordzeestrand inmiddels vergelijkbare ringen om afvalbakken geplaatst. Ook in Utrecht loopt deze zomer een dergelijke proef. De NS pakt het nog substantiëler aan. De grootste stations beschikken inmiddels over een statiegeldautomaat. De opbrengst kan op de eigen rekening worden gestort of worden overgemaakt naar de Plastic Soup Foundation.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

k.harting
Het artikel gaat helaas niet in op de onderliggende problemen rond dit onderwerp:
1. er zijn te weinig inleverpunten voor blikjes en kleine plastic flesjes;
2. er is een armoedeprobleem.
H Boer
Let even op, de aandacht voor toename zwerfvuil wordt door partijen verbonden aan de verpakkingsindustrie nu breed uitgemeten. Vergeet niet dat de verpakkingsindustrie en de supermarkten sterk tegen statiegeld zijn en alles zullen doen om het succes te torpederen.
Oorzaak van toename zwerfvuil kun je ook zoeken in het halfhartige / minimale inzamelsysteem. Op veel plekken kun je je statiegeld verpakkingen niet of met veel moeite kwijt (stations, wel statiegeld betalen bij ah togo, maar niet kunnen inleveren).
Dus een betere inzamelstructuur, op prullenbakken in de openbare ruimte van die verzamelrekjes, zodat mensen hun statiegeld kunnen doneren aan minder bedeelden zonder dat dat tot troep leidt.

En op een meer fundamenteel niveau, ophogen bestaansminimum en beter armoedebeleid om te voorkomen dat mensen zo desperaat zijn dat ze prullenbakken doorzoeken.
Advertentie