De stikstofvrijstelling voor de bouw is van tafel
De bouwvrijstelling voldoet niet aan het Europese natuurbeschermingsrecht.
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State kan niet anders, zegt ze: de stikstofvrijstelling voor de bouw gaat van tafel. De uitzondering voldoet volgens de bestuursrechter niet aan het Europese natuurbeschermingsrecht. Dit betekent niet dat de bouw in Nederland helemaal tot stilstand komt. Per bouwproject zal gekeken moeten worden wat het effect van de stikstofuitstoot tijdens de bouw is voor natuurgebieden. Ook zegt de Raad dat er nog steeds aparte toestemming kan worden gegeven voor projecten van groot openbaar belang, 'als daarvoor geen alternatieven zijn en de natuurschade gecompenseerd wordt'.
MOB
De bouwvrijstelling was onderdeel van de Wet stikstofreductie en natuurverbetering van juli vorig jaar. Om te kunnen blijven bouwen, maakte de regering 'een knip' tussen de bouw en het daadwerkelijke gebruik van het bouwwerk. De redenering was dat de de milieubelasting tijdens de bouw maar tijdelijk is. Actiegroep Mobilisation for the Environment (MOB) stapte echter naar de Raad van State. Mikpunt werd de bouw van het Porthos-project, dat de opslag in lege gasvelden onder de Noordzee mogelijk maakt van CO2 uit het Rotterdamse havengebied.
Porthos
Het probleem is dat jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg uitwijst dat 'alleen toestemming voor een project mag worden gegeven als uit onderzoek blijkt dat zeker is dat individuele beschermde natuurgebieden daardoor geen schade oplopen'. Het verweer van de regering was dat het Porthos-project niet tot aantasting van Natura 2000-gebieden zou leiden, dankzij een ‘robuust en effectief pakket aan maatregelen’. Maar dat mag pas worden meegewogen als die maatregelen al zijn uitgevoerd en de gunstige effecten ervan zijn aangetoond.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.