Politici en cdk woedend over hogere gaswinning
Partijen in de Tweede Kamer zijn woedend dat de Groningse gaskraan in 2022 verder opengaat. Het kabinet krijgt vooral van de linkse oppositie veel kritiek op de aankondiging dat waarschijnlijk bijna twee keer zoveel gas nodig is als eerst geschat. Ook commissaris van de koning in Groningen René Paas is ontstemd.
Partijen in de Tweede Kamer zijn woedend dat de Groningse gaskraan in 2022 verder opengaat. Het kabinet krijgt vooral van de linkse oppositie veel kritiek op de aankondiging dat waarschijnlijk bijna twee keer zoveel gas nodig is als eerst geschat. Ook commissaris van de koning in Groningen René Paas is ontstemd.
Valse beloftes
Het is SP-leider Lilian Marijnissen wel duidelijk waarom veel burgers het vertrouwen in de politiek kwijt zijn. ‘Omdat die overheid en politici niet aan hun kant staan. Omdat die overheid onbetrouwbaar is. Omdat die overheid steeds valse beloftes doet.’
Onacceptabel
‘Hoe is dit mogelijk?’ vraagt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer zich af. ‘De ellende in Groningen is enorm.’ Hans Vijlbrief, die maandag wordt beëdigd als staatssecretaris van Mijnbouw, heeft volgens Nijboer ‘heel wat uit te leggen en moet direct in actie komen’. De sociaaldemocraat noemt het besluit ‘onacceptabel’.
Pijnlijk
D66'er Raoul Boucke, partijgenoot van Vijlbrief, vindt het ‘heel pijnlijk voor de Groningers’. ‘Te vaak zijn beloftes niet nagekomen. Het kabinet moet er alles aan doen om te voorkomen dat meer gaswinning in Groningen nodig is’, aldus het Kamerlid. Hij oppert bijvoorbeeld het importeren van stikstof om gas uit het buitenland om te zetten naar gas dat huishoudens kunnen gebruiken. De vertraagde opening van een stikstoffabriek is een van de redenen dat meer gas nodig is in het gasjaar 2022.
Nare tegenvaller
‘Hoeveel weken oud is 'omzien naar elkaar' ook al weer?’ schrijft GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger gekscherend, een verwijzing naar de titel van het recent gepresenteerde akkoord van de nieuwe coalitie. Kamerlid Pieter Omtzigt noemt het besluit ‘een nare tegenvaller’. Hij merkt op dat de brief van het kabinet ‘niet eens over gevolgen voor Groningen, schade, etc’ gaat.
Vuiltje
Ook commissaris van de koning in Groningen René Paas is ontstemd. ‘Dit vinden wij ongelooflijk moeilijk te verteren,’ zei hij vrijdagochtend in het tv-programma Goedemorgen Nederland. ‘We waren bezig om de gaswinning zo spoedig mogelijk af te bouwen. Dat is belangrijk voor de veiligheid van onze inwoners, want er komen aardbevingen van. Twee maanden geleden was er nog geen vuiltje aan de lucht. En nu gaat het ineens over de toegenomen vraag vanuit Duitsland’, zegt Paas tegen Goedemorgen Nederland.
Nieuw besluit
De commissaris van de koning stelt dat er over een paar dagen een nieuwe staatssecretaris op de portefeuille zit. ‘Mocht het gebeuren dat ze twee keer zoveel gas gaan winnen als in het gasbesluit staat, dan zal die nieuwe staatssecretaris daar een nieuw besluit over moeten nemen. En voordat hij dat doet willen we echt met hem om de tafel hebben gezeten om het naadje van de kous te weten.’ Wat Paas betreft moet de gaskraan in Groningen zo snel mogelijk dicht, zegt hij in Goedemorgen Nederland. (ANP)
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat moet naar Nederland. We zitten zèlf met een gastekort.