Plaatsgebonden
De chalets in het Gieterse ‘Resort Venetië’ zijn  ondanks hun wielen niet bestemd en geschikt  voor regelmatig vervoer en hebben dus een plaatsgebonden  karakter. Om die reden hebben deze  ‘recreatiewoningen’ een bouwvergunning nodig. 
Omdat toeristen tegenwoordig vaak meer luxe willen, maakt camping De Bramen aan de Kerkweg in Giethoorn een jaar of 6 geleden plaats voor ‘Resort Venetië’, een park met plaats voor 44 chalets. Op de website van ‘Venetië’ staat een foto van zo’n chalet: een regenpijp steekt de grond in. Aan de onderkant van het witte zomerhuisje is een strook metselwerk zichtbaar. Voor de buitendeuren zijn stenen trapjes aangelegd.
Oud-gemeenteraadslid Harm Speelman en andere omwonenden zijn niet gelukkig met deze aantasting van het beschermd dorpsgezicht. Zij beginnen een procedure waarin het draait om de vraag of een bouwvergunning nodig is, want volgens hen zijn de chalets zonder bouwvergunning neergezet.
Volgens Resort Venetië en het college van B en W is die vergunning niet nodig, omdat de chalets voldoen aan de beleidsnotitie (sta)caravans Steenwijkerland 2007. De omwonenden zeggen dat de chalets geen (sta)caravans zijn, maar bouwwerken. Dus is er een bouwvergunning nodig. Maar die kan niet worden afgegeven omdat de bouw ingaat tegen het bestemmingsplan.
In 2009 zegt de Raad van State al dat twintig chalets bouwvergunningplichtig zijn. De gemeente gaat niet over tot handhaving, maar procedeert door over drie chalets waaronder wielen zijn aangebracht. Op grond van de foto’s uit het dossier en de verklaringen van betrokkenen komt de Raad van State eind januari tot dezelfde conclusie als de rechtbank: de chalets zijn ‘niet bestemd en geschikt om regelmatig te worden vervoerd’ en hebben ‘een plaatsgebonden karakter’. Er is dus geen sprake van ‘een kampeermiddel in de vorm van een caravan of soortgelijk onderkomen op wielen, maar van een plaatsgebonden recreatiewoning’.
Is er dus een bouwvergunning nodig? Volgens de beleidsnotitie niet. Maar de Raad van State vindt art. 40 lid 2 van de Woningwet doorslaggevend. De uitspraak van de Raad van State gaat over drie chalets, maar heeft gevolgen voor alle chalets in Giethoorn en daarbuiten.
Speelman wil dat alle chalets uit het beschermd dorpsgebied verdwijnen, omdat ze indruisen tegen de kernwaarden van het Venetië van het Noorden. Wat hem betreft mogen ze wel staan in de polder ten zuidwesten van Giethoorn.
Wethouder Luc Greven erkent dat het ‘een grote opgave is om het beschermd dorpsgezicht van Giethoorn te blijven koesteren en die te koppelen aan de eisen van de moderne toerist’. Maar het is praktisch en financieel onmogelijk om de elf recreatieterreinen in Giethoorn te verplaatsen.
B en W gaan nu een handhavingstraject inzetten en vertrouwen erop dat het nieuwe bestemmingsplan snel genoeg klaar is om verplaatsing te voorkomen. Gezien de weerstand onder omwonenden moet het college daar niet te sterk op rekenen.
Vindplaats: LJN BP2099
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.