Advertentie
ruimte en milieu / Achtergrond

Pezen mag, slapen niet

Een gemeente mag slaapunits voor prostituees op een bedrijventerrein verbieden om daarmee milieutechnische beperkingen voor omliggende bedrijven te voorkomen. De burgemeester kan niets toezeggen over het legaliseren van slaapvoorzieningen, omdat hij daarvoor niet het bevoegde bestuursorgaan is.

24 april 2009

In 2001 begint autohandelaar Ido Smit op een bedrijventerrein ten zuiden van Doetinchem Eroscentrum Escape. In een bedrijfshal huren tientallen prostituees peeskamers, werkplekken ofwel ‘ramen’. Aanvankelijk krijgt Smit een vergunning voor maximaal twintig ramen. De burgemeester wil eerst afwachten waar de zojuist gelegaliseerde prostitutie toe leidt. In 2006 stemt de waarnemend burgemeester in met een uitbreiding van het aantal ramen tot veertig.

 

In de tussentijd heeft Smit naast de hal enkele portocabins geplaatst, waar de dames desgewenst kunnen slapen. De gemeente laat weten dat hij daarvoor een bouwvergunning moet aanvragen. De waarnemend burgemeester zegt toe de portocabins te laten staan zolang de aanvraag loopt.

 

B en W weigeren begin 2007 de vergunning c.q. vrijstelling voor de slaapunits. Het college vindt het vanuit milieutechnisch oogpunt ongewenst dat er ‘een woonfunctie’ komt op het bedrijventerrein. Die leidt er namelijk toe dat omliggende bedrijven aan strengere geluidsnormen moeten voldoen.

 

Smit vecht de weigering aan tot bij de Raad van State. Volgens hem staat het bestemmingsplan overnachten op het bedrijfsterrein wel degelijk toe. Verder hebben B en W de weigering van de vrijstelling onvoldoende onderbouwd. Bovendien heeft de waarnemend burgemeester de verwachting gewekt dat een vrijstelling of bouwvergunning voor de units zou worden verleend. Ook al omdat de gemeente jarenlang niet handhavend is opgetreden tegen de portocabins.

 

De Raad van State vindt dat de bestemming bedrijfsdoeleinden het bieden van overnachtingsmogelijkheden niet toestaat. Door te wijzen op de milieubeperkingen voor omliggende bedrijven hebben B en W de weigering van de vrijstelling voldoende gemotiveerd. En dat de waarnemend burgemeester ‘rechtens te honoreren verwachtingen’ heeft gewekt, is volgens de Raad van State niet waar.

 

Om te beginnen al niet, omdat de burgemeester op dit punt niet het bevoegde bestuursorgaan is. Bovendien blijkt uit een brief, die Smit zelf heeft aangereikt, dat de burgemeester weliswaar wilde meewerken aan het legaliseren van overnachtingen. Maar Smit zou daarvoor dan wel een voorziening moeten treffen die kon worden vergund. Van een onvoorwaardelijke toezegging is dus geen sprake. Dat er enkele jaren niet handhavend is opgetreden tegen de portocabins, leidt volgens de Raad van State evenmin tot verwachtingen die de rechter kan honoreren.

 

B en W van Doetinchem gaan Smit op korte termijn aanschrijven om de slaapunits weg te halen. Waar de prostituees dan moeten slapen, kunnen Smit jr en Ido Smit’s raadsman Leon Hartogs niet zeggen.

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie