Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Versnipperde kavels frustreren bouwplannen

Het opknippen van potentiele woningbouwgronden in kleinere kavels voor particuliere beleggers maakt een toekomstig bouwproject juist minder waarschijnlijk. In meer dan twintig gemeenten en door de VNG wordt de versnippering als een probleem voor toekomstige woningbouw gezien. Dat blijkt uit een onderzoek van Het Financieele Dagblad naar particuliere grondspeculatie.

15 april 2019

Het opknippen van potentiele woningbouwgronden in kleinere kavels voor particuliere beleggers maakt een toekomstig bouwproject juist minder waarschijnlijk. In meer dan twintig gemeenten en door de VNG wordt de versnippering als een probleem voor toekomstige woningbouw gezien. Dat blijkt uit een onderzoek van Het Financieele Dagblad naar particuliere grondspeculatie. 

Opgeknipt

Grondspeculanten hebben in de crisisjaren een flink aantal (agrarische) gronden opgekocht waar ooit bouwplannen voor zijn ontwikkeld, of waar toekomstige bebouwing waarschijnlijk lijkt. Die worden vervolgens opgeknipt in kleinere kavels en voor een veelvoud van de oorspronkelijke m2-prijs verkocht aan particulieren. Die verwachten de grond te verkopen aan een ontwikkelaar als er nieuwe bouwplannen worden ontwikkeld. Volgens het FD-onderzoek gaat het om zeker 500 locaties, overal in Nederland, met in totaal 2300 hectare grond.

Verdienen

Maar op geen van die locaties wordt er gebouwd. Volgens deskundigen komt dat omdat de versnippering de prijs zover heeft opgedreven, dat het voor een toekomstige ontwikkelaar onmogelijk wordt om nog iets te verdienen aan een woningbouwplan. De particuliere eigenaren willen vaak niet verkopen voor een lage prijs, omdat ze bij de koop een veel grotere winstmarge is voorgehouden door de verkoper.  Ook overheden staan machteloos: de grondspeculatie valt door een slimme constructie van de grondhandelaar niet onder het toezicht van de Autoriteit Financiele Markten (AFM). Gemeenten kunnen met de Wet voorkeursrecht gemeenten het opknippen en de verkoop van kavels weliswaar stilleggen, maar slechts voor drie jaar. Onteigenen is duur, omdat de procedure bij versnipperde gronden voor iedere particuliere eigenaar moet worden ingezet. 


Zorgen

Gemeenten maken zich zorgen over het mislukken van bouwplannen door speculatieve versnippering. In veel gevallen is de gemeente niet eens op de hoogte van speculatie met de grond in hun grondgebied. Het speculeren gebeurt overigens niet alleen met bouwgronden. Particuliere beleggers worden vaak verleid om grond te kopen op plekken waar toekomstige bouwontwikkelingen hoogst onwaarschijnlijk zijn.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Blind voor eigen falen.
Het oog ziet altijd van zich af.



Ambtelijke grondspeculanten zijn de oorzaak van de hoge grondprijzen voor en tijdens de crisis is er teveel grond gekocht voor te hoge bedragen en daar zitten gemeenten nu mee. Hoe krijgen we dit belastinggeld geld op een goede wijze retour. Niet dus, het is compleet uit de klauwen gelopen en grondprijzen lijden onder de foute handelingen van de vermeende ambtelijke grondspeculanten. Misschien uit de privé beurs terug laten betalen? Is wel zo netjes als je geld van de burgers voor de zoveelste keer over de balk gooit.

Of de zaak nu versnippert is of niet doet er eigenlijk niet toe, door de te hoge prijzen zijn de mogelijkheden erg beperkt en dit is de oorzaak, ambtenaren phhhhhhh.
Gerard
Uh... @Blind ..

Volgens mij gaat het er in dit verhaal juist over dat gemeenten geen grond hebben. Dus wat is nu concreet uw punt? Of gewoon even mopperen om het mopperen?
H. Wiersma / gepens.
Het gegeven dat er woningbouwverenigingen (!!!!) zijn die de bij hun in eigendom zijnde gronden verpatsen aan commerciële marktpartijen is veel groter.
Er is grond genoeg
Men kan de grond die gemeenten bezitten niet verkopen voor de huidige prijs en derhalve drijft men de prijs op. Echt er is wel voldoende grond maar dit maken ze niet bekend.
Advertentie