Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Baarn akkoord met herbestemming Soestdijk

Hoewel burgemeester Mark Röell liever had gezien dat het rijk het besluit had genomen.

ANP
23 februari 2022
Luchtfoto paleis Soestdijk
Paleis SoestdijkShutterstock

De gemeenteraad van Baarn heeft woensdagavond ingestemd met het bestemmingsplan voor Paleis Soestdijk. Met een ruime meerderheid gaf de raad eigenaar MeyerBergman Erfgoed Groep het groene licht om het voormalige woonhuis van prinses Juliana en prins Bernhard te restaureren en het landgoed een herbestemming te geven.

Aanbestedingssecretaris S9

JS Consultancy
Aanbestedingssecretaris S9

Senior Inkoopadviseur Yacht | Publieke sector

Yacht
Senior Inkoopadviseur Yacht | Publieke sector

Natuur

De eigenaar wil op het 350 jaar oude landgoed onder meer een hotel en horeca realiseren en luxe appartementen bouwen. Juist die appartementen leverden veel discussie op. Een aantal partijen vindt dat hierdoor te veel natuur verloren gaat. Ook de verwachte geluidsoverlast van evenementen en de verkeersdrukte baart een deel van Baarn zorgen.

Toekomst

Het bestemmingsplan schetst de hoofdlijnen waarbinnen het landgoed mag worden ontwikkeld. De eigenaar kan de plannen nu verder gaan uitwerken. De hoop is dat er in 2023 kan worden begonnen met de restauratie. ‘Wij kunnen nu vooruit met de hoognodige restauratie van het paleis. Paleis Soestdijk is een iconische plek met grote cultuurhistorische en maatschappelijke waarde voor ons allemaal. Als eigenaren gaan we voor een bestendige toekomst voor het landgoed’, zegt Maya Meijer-Bergmans.

Protest

Baarn praat al een aantal jaren over de invulling van het landgoed. Steeds zijn de kaders op onderdelen aangepast. Toch is nog niet iedereen blij met de toekomst van Soestdijk. Tegenstanders rest een laatste mogelijkheid om protest aan te tekenen: zij kunnen nog naar de Raad van State.

Betrokkenheid

De toekomst zal leren of de gemeente het juiste besluit heeft genomen, zegt burgemeester Mark Röell ter afsluiting van de vergadering woensdag. Hij hoopt 'in het belang van de toekomst van het landgoed' dat de partijen open blijven staan voor de geluiden uit de samenleving. Inwoners van Baarn hebben zich vaak uitgesproken over Soestdijk. 'De betrokkenheid is enorm.'

'Niet onze keuze'

Dat de gemeente Baarn over het landgoed heeft moeten besluiten, was 'niet onze keuze' maar die van het rijk, aldus Röell. Door het besluit van Den Haag om onder meer landgoederen te verkopen, kwam het uitvoerige en ingewikkelde proces op het bord van de gemeente terecht. 'Het Rijk had de verantwoordelijkheid zelf moeten houden.' (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Nederland kent niet echt een traditie om erfgoed te behouden. Nationaal niet maar ook stedelijk niet als je ziet hoeveel mooie gebouwen er zijn afgebroken en hoeveel lelijks er voor teruggekomen is.
Advertentie