Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Paasvuren onder druk

De paasvuren staan onder druk. Het organiseren van de vreugdevuren is moeilijker doordat er steeds minder vrijwilligers zijn. Daarnaast komen houtvuren steeds meer in een kwaad daglicht te staan vanwege de luchtverontreiniging. En dit jaar kampen de organisaties met een overaanbod aan hout.

28 maart 2018
Paasvuur.JPG

De paasvuren staan onder druk. Het organiseren van de vreugdevuren is moeilijker doordat er steeds minder vrijwilligers zijn. Daarnaast komen houtvuren steeds meer in een kwaad daglicht te staan vanwege de luchtverontreiniging. En dit jaar kampen de organisaties met een overaanbod aan hout.

Traditie

De traditie stamt al uit de Germaanse mythologie. Met het ontsteken van Paasvuren werd de lente-godin Ostara vereerd en werden de demonen van de winter verjaagd. Later claimde het christendom het paasvuur als symbool van de opstanding van Jezus Christus, als zoon van god en licht van de wereld. Gemeenten hebben echter steeds meer moeite de traditie overeind te houden. Ze kampen met een tekort aan vrijwilligers om het evenement veilig te organiseren. Zo heeft de vrijwillige brandweer van Nieuwleusen besloten het paasvuur te schrappen. Want het gaat niet alleen om de dag dat het vuur wordt ontstoken. Ook in de aanloop er naartoe moeten de vrijwilligers al vier tot vijf zaterdagen opofferen om de brandstapel op te bouwen.

Demonen

Ook ligt de traditie steeds meer onder vuur van de anti-houtrooklobby. ‘Gelooft u nog in de demonen van de winter? Niet? Waarom dan wel in het paasvuur? Vroeger wist men niet beter, maar de Stichting Houtrookvrij vindt paasvuren niet meer van deze tijd!’, zo is te lezen op de website van de Stichting Houtrookvrij. Naast de strijd tegen de vele vuurkorven, tuinhaarden en andere houtgestookte installaties richt de stichting haar pijlen ook al enige jaren op de paasvuren. Bij een verkeerde windrichting regent het immers bij de gemeentelijke en provinciale meldpunten klachten van mensen met astma of COPD.

De grootste

Toch blijft het paasvuur een populaire traditie in veel gemeenten in het oosten van Nederland. Ieder jaar ontbrandt de strijd weer tussen de vuurstapelbouwers om te zien wie de grootste heeft. De afgelopen twee jaar waren dat de paasvuurbouwers Dijkerhoek in het Overijsselse Holten. Het jaar daarvoor was het Espelo. Dit Sallandse buurtschap is sinds 1987 ook de wereldrecordhouder met een hand gebouwde vuurstapel met een hoogte van 27 meter. Het aantal paasvuren blijft ook groot. Zo heeft de gemeente Hof van Twente dit jaar ontheffing verleend voor het ontsteken van maar liefst negen paasvuren op eerste paasdag in Markelo. In Enschede worden op tien verschillende plaatsen vuren ontstoken.

Overaanbod

Gemeenten kampen dit jaar echter met een ander probleem. Door de storm van januari zijn er zo veel bomen omgevallen en takken van bomen gewaaid, dat er in sommige dorpen te veel hout voor het jaarlijkse paasvuur wordt aangeboden. Organisaties worden overstelpt met hout. Om de veiligheid van de omstanders niet in gevaar te brengen heeft een aantal dorpen in Twente zich al genoodzaakt gezien een 'houtstop' in te stellen. Het aangeboden hout wordt niet langer geaccepteerd.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bezorgde burger / beleidsadviser
We kunnen natuurlijk niet alles gaan verbieden in dit overbevolkte land, want daar wordt het niet gezelliger van. De mens heeft gewoon ruimte nodig en dat vindt je nou eenmaal niet in de grote steden. Die leggen alleen wel hun eco-dictatoriale mening op aan de rest van het land. Dat moet maar eens ophouden. Maak om te beginnen het paasvuur probleem niet groter dan het is. Misschien is het een idee om bijvoorbeeld één paasvuur per gemeente te organiseren? Dat scheelt al veel en daarmee komt iedereen min of meer aan zijn trekken. Hoe simpel kan het zijn. Zonder vuur geen beschaving.
Martin
@ G.J. Vijge



Helaas is een paasvuur geenszins een teken van beschaving, maar van een folkloristische traditie welke zich volledig berust op onzinnig achterdocht en bijgeloof. Er bestaan geen geesten, dus dat vuur dient geen enkel doel. Dit heeft niets te maken met een 'eco-dictatoriale mening' van anderen, maar met empirische feiten omtrent de ontologische status van geesten en het effect van dergelijke paasvuren op het milieu en de volksgezondheid.



Dat uw leven leeg voelt zonder een grote berg smeulend hout en een dosis alcohol, welke kennelijk onder de noemer van "traditie", een fundament moet zijn voor sociale cohesie. Misschien moet opzoek gaan naar iets zinvols om samen met uw buurt- of dorpsgenoten een gevoel van samenhorigheid en gezelligheid te creëren. Allicht iets waar u geen onnodige schade mee berokkend?
Advertentie