Nijmegen koopt asfaltcentrale bij woonwijk
Nijmegen draait ook op voor de kosten van een deel van de olievervuiling op het terrein van APN.
Nijmegen koopt voor bijna 7 miljoen euro asfaltcentrale APN aan de Energieweg in die stad. De asfaltcentrale ligt aan de rand van een woonwijk en zorgt door de uitstoot al jaren voor milieuproblemen in Nijmegen-West. Bouwconcern Dura Vermeer, eigenaar van de asfaltcentrale, zorgt voor sloop van de fabrieksgebouwen voor 31 december 2024, aldus de Nijmeegse wethouders Noël Vergunst (stedelijke ontwikkeling) en Tobias van Elferen (financiën) dinsdag.
Binnenstedelijke industrieterrein
Asfaltcentrale APN staat in Nijmegen op het enige binnenstedelijke industrieterrein van Nederland. De leefbaarheid in Nijmegen-West is mede door dit industrieterrein al heel lang een grote zorg voor de gemeente. De Onderzoeksraad voor Veiligheid deed begin dit jaar nog onderzoek naar de situatie rond APN. Toen liet de gemeente al weten bezig te zijn met maatregelen, die nu resulteren in aankoop en sloop van de centrale. ‘Een unieke maatwerkoplossing die niet vaak meer zal voorkomen. Een stap in een gezondere en duurzamere toekomst voor de stad’, aldus de wethouders.
Grotere produktie
Directe aanleiding voor de aankoop was volgens de gemeente een aanvraag van APN om de productie te verdubbelen. Dat leidde tot gesprekken waarbij bleek dat Dura Vermeer wel wilde verkopen. De Nijmeegse gemeenteraad werd in de zomer op de hoogte gesteld van de onderhandelingen. Dura Vermeer concentreert de asfaltproductie nu bij andere asfaltcentrales die nog ruimte hebben.
Bodemsanering
Nijmegen draait ook op voor de kosten van een deel van de olievervuiling op het terrein van APN. Het lijkt erop dat er nog meer olieverontreiniging in de bodem zit. De sanering daarvan zal Dura Vermeer betalen. Het bouwconcern neemt ook de kosten op zich van eventuele verontreinigingen die pas aan het licht kunnen komen als de fabriek is gesloopt. De gemeente zoekt nog naar invulling van het terrein dat achterblijft als APN is verdwenen. Dat zal weer een bedrijf zijn, aangezien de grond op het industrieterrein ligt en dus niet geschikt is voor bijvoorbeeld woningbouw.
Unieke situatie
APN bedankt de gemeente voor 'de structurele oplossing voor alle partijen', aldus een woordvoerder. 'In de vijftig jaar dat APN in Nijmegen is gevestigd zijn steeds meer woningen rondom de asfaltcentrale gebouwd. De woonwijk is als het ware naar de centrale toe gegroeid', aldus APN. Daardoor ontstond een unieke situatie, ook ten opzichte van andere asfaltcentrales in Nederland. Volgens APN doet aankoop en vervolgens sloop recht aan de zorgen en belangen van alle betrokkenen, inclusief de klanten van APN die asfalt nodig hebben.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.