Energieboer in eigen stad
De beste stuurlui staan aan wal. Als Rotterdamse kan ik natuurlijk makkelijk roeptoeteren dat de kolencentrales en de raffinaderijen in de Rotterdamse haven maar moeten sluiten. Liever ben ik lokaal geworteld aan de slag met raciaal economische en ecologische bewegingen en start ups die zeggen: Stop met vervuilen. Gebruik restwarmte, reduceer CO2-uitstoot, bespaar energie.
In juni dit jaar gaat bijvoorbeeld de stekker in ons eerste collectieve zonnedak in Rotterdam in de wijk Blijdorp waar ik woon. De wijk was al koploper, omdat het sinds 2004 al de grootste zonne-energiecentrale van Nederland binnen de bebouwde kom op diergaarde Blijdorp heeft staan. De zonne-energie wordt direct toegepast in het Oceanium om de pinguïns te koelen. Rotterdam kantelt zo in de komende jaren met nieuwe modellen, nieuwe experimenten en manieren om kennis te veredelen, ervaringen te delen en diepere verbindingen te maken de fossiele industrie. Onder de noemer meng, twist, hack, faal, leer en doe vinden deze ondernemers hun weg naar boven.
De uitwerking voor locale community markten is daarbij een heel leuk vervolgstuk. Een circulair ecosysteem van processen, waarbij het afval van de een weer grondstof is voor de ander wordt alvast zichtbaar gemaakt in Bluecity010. Een selectie van de mogelijkheden: een bierbrouwer en een bakker, die elkaars gist gebruiken, een spirulina-algen kweker, die gebruik maakt van CO2 en restwarmte van de zwammenkweek, productie van bio-plastics uit koffiedik met behulp van melkzuurbacteriën, de stadsimker verwerkt honing en levert bijenwas aan een lokale meubelmaker en een bio-vergister die de voedselresten van de stad omtovert in warmte, stroom en mest.
Transitiehoogleraar Jan Rotmans adviseert het Havenbedrijf Rotterdam over de omslag naar die nieuwe economie. Tegelijk fossiel behouden en groen opbouwen kan niet volgens hem. Je moet kiezen. De vraag naar fossiele producten zal snel teruglopen door de opkomst van energie uit wind en zon en bioraffinage. Daarnaast staan de Rotterdamse raffinaderijen, net als andere Europese raffinaderijen, onder druk door concurrentie uit het Midden-Oosten en Azië. Ik heb geen verstand van de energie transitie net als de meeste Nederlanders maar ik ben wel bereid om te leren. Zo begreep ik dat er in Rotterdam twee keer zoveel restwarmte wordt geloosd in de haven van Rotterdam als nodig is voor alle huishoudens in heel Zuid Holland. Dit kan een nieuwe business case vormen voor warmte als alternatief voor gas. Het overschot wat hierdoor gaat ontstaan aan duurzame energie is geen echt probleem, het overschot aan fossiele energie des te meer, maar omdat we CO2 nog geen prijs toekennen kost het ons nu nog zogenaamd niets. Het gaat dus de komende jaren om het opbouwen van een compleet nieuw duurzaam warmtesysteem dat een diversiteit aan bronnen omvat, en dat kost tijd, geld, een nieuwe infrastructuur en een mentale omslag.
Ik ben alvast begonnen. Ik ben dan wel geen havenvrouw maar bezit wel een fluïde netwerkbedrijf wat is ontstaan uit de onderstroom van die nieuwe economie & ecologie van de stad. ‘De derde Maasvlakte ligt in de binnenstad, mijn tiny office staat dan ook daar. Een auto heb ik niet, maar ik heb wel een wagenpark voor de deur wat ik kan ontsluiten met Snapp car, en ik pak net zo makkelijk een Greenwheels of een elektrische Buurtauto. En mijn huis, staat in Blijdorp, wat de komende jaren dus uitgroeit tot een energieneutrale wijk. Ik heb een aandeel in Follow This, een aandeelbeweging dat Shell wil vergroenen. De toekomst is nu, en er is niks wat ons in het klein verlet om dat sprongetje naar die nieuwe economie en energie alvast te maken. Zonneklaar is dat. Energieboer in eigen stad.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.