Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nog nooit van de term ‘netcongestie’ gehoord

Netbeheerders, aannemers en installateurs sluiten een akkoord tegen netcongestie.

13 juni 2024
Een hoogspanningsmast bij Enschede.
Een hoogspanningsmast bij Enschede.ANP

Eind januari dit jaar deed onderzoeksbureau Motivaction een peiling onder 1007 Nederlanders. De openingsvraag: in hoeverre ben je bekend met de term ‘netcongestie’? Het antwoord van 72 procent van de respondenten: van die term heb ik nog nooit gehoord. Het is een onderzoeksresultaat dat de opdrachtgever, het ministerie van Economische Zaken, wellicht gerust stelt: de gemiddelde Nederlander lijkt niet in paniek door de krapte op het stroomnet.

De netcongestie is het gevolg van de energietransitie, en het door die ommezwaai decentraler en minder gebalanceerd raken van de energie-opwek en -vraag. Al sinds eind 2022 is er een Landelijk Actieprogramma Netcongestie, begonnen nadat in juni dat jaar de stroomnetten van de provincies Limburg en Noord-Brabant als eersten vol zaten. Daarna volgden de andere provincies. Momenteel zijn Flevoland, Utrecht en Gelderland de grootste probleemgebieden.

Strategisch Financieel Adviseur

Gemeente Apeldoorn
Strategisch Financieel Adviseur

Teammanager Omgevingsvergunningen

Yacht
Teammanager Omgevingsvergunningen

Online netcongestiekaart

Netbeheer Nederland kwam dinsdag met een nieuwe online kaart, die van elk deelgebied de congestie toont en de wachtrij voor nieuwe aansluitingen.

Gevoelde ernst

De ernst van de situatie wordt daarom wel gevoeld door overheden en netbeheerders. Koepelorganisatie Netbeheer Nederland ondertekende dinsdag in Enschede, samen met Bouwend Nederland en Techniek Nederland, een uitvoeringsakkoord voor de komende tien jaar. Dat brengt netbeheerders, aannemers en installateurs bij elkaar. Het is voor de Nederlandse samenleving en economie van cruciaal belang om het elektriciteitsnet in de periode van 2024 tot 2034 fors uit te breiden en te verzwaren, staat in het akkoord. Dat is nodig om alle woningen, bedrijven en bouwlocaties ook in de toekomst aan te kunnen sluiten.

De handen ineen

De drie beroepsgroepen slaan de handen ineen. Ze gaan het werknemerstekort te lijf door de komende vier jaar 13000 technici te werven. Ook willen ze vaklui vanuit het buitenland halen, ‘bijvoorbeeld via het gezamenlijk inzetten op een vakkrachten- en  kennismigrantenregeling’. Naadloze samenwerking is de sleutel, blijkt uit de afspraken: gezamenlijke planvorming voor de buurtsgewijze verzwaring van laagspanningsnetten; samen inzetten op productiviteitsverhogende werkwijzen en technieken, zoals ‘compacte aansluitmodules, stekkerbare MS- en LS-aansluitingen en de prefab meterkast met bijbehorende doorgaande mantelbuizen’; maar ook gezamenlijke fondsen voor de financieringen.

In het akkoord wordt de belangrijke rol van gemeenten en provincies benoemd. De overheden die alle voorwaarden rond hebben, kunnen als eersten aan de beurt komen: ‘Gemeenten die hun omgevingsplannen, -procedures en -vergunningen dusdanig op orde hebben, dat de uitbreiding en verzwaringen van het elektriciteitsnet kan starten, krijgen van deelnemers zo mogelijk voorrang in de realisatie daarvan.’ Maar zonder overlast zal de verzwaring niet gaan: de ondertekenaars ‘vragen de gemeenten (...) waar nodig af te wijken van het principe dat de weg zo min mogelijk opengebroken mag worden.’ Ook willen ze dat de gemeenten helpen om vergunningsprocedures te versnellen.

Acht miljard euro

Vanaf 2025 investeren de netbeheerders acht miljard per jaar in het vernieuwde stroomnet; veel meer dan de afgelopen jaren. De rekening belandt via het nettarief bij de Nederlandse stroomgebruiker. In een nieuwe Kamerbrief, die samenvalt met de publicatie van de Voortgangsrapportage Landelijk Actieprogramma Netcongestie, belooft klimaatminister Rob Jetten dat hij de Tweede Kamer binnenkort op de hoogte stelt van ‘de ontwikkeling van de nettarieven, ook voor kleinverbruikers, en mogelijke herziening van nettarieven door de ACM.’

Onderzoek naar congestie

Momenteel worden er talloze congestieonderzoeken uitgevoerd, om meer inzicht te krijgen in de regionale en lokale krapte op de stroomnetten. Landelijk netbeheerder TenneT berichtte eerder deze week, samen met de regionale netbeheerder Stedin, dat een deel van de Zeelandse wachtlijst voor aansluitingen alsnog kan worden weggewerkt. In september wordt een vergelijkbaar onderzoek voor Noord-Holland afgerond, en deze zomer nog voor de gemeente Den Haag. Verder loopt er een congestieonderzoek in onder meer Oost-Groningen. 

Het ministerie van Economische Zaken kijkt samen met het collega-ministerie van LNV en het Interprovinciaal Overleg (IPO) of de aanleg van energie-infrastructuur ontzien kan worden van de strenge regels voor stikstofemissie. Klimaatminister Rob Jetten is ondertussen bezig om de mogelijkheden in te perken, de komende jaren, om bezwaar tegen de bouw te maken.

Kunst en trafo's

De Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk heeft in een raadsbrief laten weten dat de woningbouw in haar gemeente dreigt stil te vallen, als gevolg van de netcongestie. De gemeente experimenteert op de bouwlocatie Merwedekanaalzone met netbewuste nieuwbouw’, dankzij groepscontracten en batterijen.

De komende vijftien jaar komen er in de Utrechtse wijken zo'n duizend extra transformatorhuisjes. Raadsleden opperden kortgeleden om het budget voor kunst in de openbare ruimte te gebruiken om de trafo's mooier te maken. Een adviescommissie zal zich erover buigen: ‘Wij zullen hen om advies vragen of kunst bij de elektriciteitshuisje geprioriteerd moet worden en aan welke vormen van kunst er dan zoal gedacht kan worden’, meldt de wethouder.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

R. D.
Ho ho schrijver van dit stuk, de zin: 'De netcongestie is het gevolg van de energietransitie' is véél te kort door de bocht en onjuist. Netcongestie wordt wel versterkt door de energietransitie en houdt tegelijk de transitie tegen, maar voor de oorzaak moet verder terug in de tijd worden gegaan.
Netbeheerders zijn jaren lang door de politiek, overheid en de ACM gestuurd op efficieny, de netbeheerkosten moesten zo laag mogelijk blijven. Hierdoor zijn er decennia geen of nauwelijks investeringen gedaan in de verzwaring van het energienetwerk. Dit terwijl de experts de energietransitie al jaren van tevoren hebben aan zien komen. De salderingsregeling stamt bijvoorbeeld al uit 2004 en is in de jaren daarna, waaronder 2013 uitgebreid om PV-energie te stimuleren. Wat uiteindelijk dus flink gelukt is. Daarnaast bestaan de klimaatdoelstellingen en de noodzaak om de verwarming etc. te elektrificeren al langer, het Akkoord van Parijs is in 2015 al afgesloten en in 2018 het Klimaatakkoord Nederland. De transitie konden kenners al van mijlen ver aan zien komen, er had dus veel eerder en beter geanticipeerd op moeten worden. Maar ja dat is beleid en politiek in Nederland, korte termijn en snelle brandjes blussen en van de ene crisis hoppen naar de volgende.

Dus de stelling dat netcongestie veroorzaakt wordt door de energietransitie is onjuist.
P. Smit
Ik ga nog een beetje verder terug. Alle nutsbedrijven moesten in de jaren '90 zo nodig worden geprivatiseerd waarbij NL uiteraard voorop liep. Nutsbedrijven in eigendom van marktpartijen zou ons als burgers bijvoorbeeld een lagere energierekening opleveren. Nou, dat hebben we gemerkt!
De nutsbedrijven hadden ieder genoeg reserves om de nu zo gewenste verzwaring uit eigen zak te betalen. Dit geld is echter verkwanseld bij de verkoop aan de energiereuzen. Aandeelhouders hebben van de verkoopopbrengsten 'leuke dingen gedaan' met als gevolg dat de burger nu alsnog de benodigde aanpassingen kan financieren. En dat hebben we allemaal al eens gedaan....
Advertentie